Ισπανία: Ο Σάντσεθ παρουσιάζει το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών – Θα πείσει τους Podemos;

Την ερχόμενη Δευτέρα ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συγκαλεί την εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), για να εκθέσει το πρόγραμμα που προτίθεται να προτείνει στο αριστερό κόμμα των Podemos, προκειμένου να το πείσει να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια κυβέρνησή του

Την ερχόμενη Δευτέρα ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συγκαλεί την εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), για να εκθέσει το πρόγραμμα που προτίθεται να προτείνει στο αριστερό κόμμα των Podemos, προκειμένου να το πείσει να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια κυβέρνησή του.

Η πρόταση, η οποία εκπονείται από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια «προοδευτική εναλλακτική πρόταση», που θα εξασφαλίζει «μια σταθερή κυβερνησιμότητα» στον Σάντσεθ, σε περίπτωση που τύχει αποδοχής από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το πρόγραμμα, που μετά τη συζήτησή του στην εκτελεστική επιτροπή, θα παρουσιαστεί την Τρίτη και στη δημοσιότητα, θα περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα, με έμφαση στην πολιτική ισότητας και το περιβάλλον, προκειμένου να πειστεί ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να διευκολύνει κοινοβουλευτικά μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Μία ημέρα αργότερα ο Σάντσεθ θα συζητήσει τα αντίστοιχα σημεία του προγράμματος και με τα τοπικά βασκικά κόμματα, τους εθνικιστές του PNV και της Καντάβριας PRC, τα οποία προσπαθεί να προσελκύσει, ώστε να τον στηρίξουν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Αύριο, Παρασκευή, ο Σάντσεθ θα περαιώσει τις επαφές του με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεις και πλέον η προσπάθεια του πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί στις επαφές με τα κόμματα, ιδίως με τους Podemos, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της διορίας για τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις, που σε περίπτωση αποτυχίας τους η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Στόχος του προγράμματος του PSOE, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές της 28ης Απριλίου, είναι να μειώσει τις αντιστάσεις των Podemos.

Ιδίως μετά τις επαφές με την κοινωνία των πολιτών, πολλές από τις οργανώσεις της οποίας πρόσκεινται στο κόμμα του Ιγκλέσιας και στις οποίες το πρόγραμμα αφήνει πολλά ανοίγματα, και με δεδομένο ότι πολλά από τα σημεία του δίνουν απαντήσεις στην αντιπρόταση συνεργασίας που είχαν καταθέσει οι Podemos πριν από 10 ημέρες (σχεδόν με τον ίδιο αριθμό σημείων, 290), ο Σάντσεθ ευελπιστεί πως ο ηγέτης των Podemos θα δώσει τελικά το πράσινο φως για μια κυβέρνηση αποκλειστικά των Σοσιαλιστών με την κοινοβουλευτική στήριξή τους.

Όπως τονίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος El Publico, στέλεχος των Σοσιαλιστών υποστηρίζει πως πλέον εναπόκειται στους Podemos εάν θα επιλέξουν την προγραμματική συμμαχία ή θα στείλουν τη χώρα στις εκλογές.

Όπως πρόσθεσε, στο εσωτερικό των Podemos κυριαρχεί διχογνωμία ως προς την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσουν: εάν θα έλθουν σε προγραμματική συμφωνία με τον Σάντσεθ, εάν θα αφήσουν την κυβέρνηση στους Σοσιαλιστές και θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, αν θα τηρήσουν μέχρις εσχάτων τη θέση τους για κυβέρνηση συμμαχίας ή τίποτα από όλα αυτά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk