«Χρειαζόμαστε πολεμικά αεροσκάφη. Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-57 και Su-35, ως εναλλακτική λύση στα αμερικανικά F-35 .

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει «άδικη» την αμερικανική απόφαση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον έπειτα από την αγορά των S-400.

Υπενθυμίζεται ότι μια δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος άρχισε να παραδίδεται αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχο μήνυμα στην Ουάσιγκτον έστειλε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επισκέφθηκε την έκθεση αεροναυπηγικής.

Ο τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πολεμικών αεροσκαφών, ενώ ερωτηθείς για το θέμα από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη Ρωσία απάντησε: «Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα. Αφού ενημερωθούμε για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ για τα F-35, θα κάνουμε τις κινήσεις μας. Η αγορά που μας επιτρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι μεγάλη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)