Επαναφέρει επισήμως τη μηνιαία αποζημίωση για τους υπαλλήλους των Περιφερειών που διενεργούν τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που κατατέθηκε αργά εχθές το βράδυ. Μετά τις συνεχείς αναδρομικές παρατάσεις που έδινε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αν και νομοθέτησε την κατάργηση της αποζημίωσης και τη διενέργεια των εξετάσεων εντός ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, η νέα ηγεσία ορίζει από την 1η Νοεμβρίου 2019 τη μηνιαία αποζημίωση στα 250 ευρώ για τουλάχιστον 5 συμμετοχές πέραν του ωραρίου εργασίας.

Το προ του νόμου Σπίρτζη καθεστώς, το οποίο είχε παραταθεί με ΚΥΑ μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019 με την αιτιολογία της ομαλοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας, προέβλεπε μηνιαία αποζημίωση ύψους 240 ευρώ για μίνιμουμ 6 συμμετοχές, πέραν τον οποίων το ποσό δεν αυξάνεται (πρόβλεψη που διατηρείται).

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και η καθυστέρηση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου στην νομοθέτηση παράτασης της αποζημίωσης (όπως καθιερώθηκε «προσωρινά» μετά την μνημονιακή κατάργησή της το 2015) είχε επιφέρει το πάγωμα των εξετάσεων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το φθινόπωρο του 2018. Οι υπάλληλοι των Περιφερειών απείχαν από τις εξετάσεις ζητώντας να λάβουν τις αποζημιώσεις τους για την υπερωριακή απασχόληση.

Ένα σήριαλ που κράτησε περίπου 3 χρόνια φέρνοντας μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των υπαλλήλων των Περιφερειών. Στη διάρκεια της σύγκρουσης με τον πρώην υπουργό, οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων τόνιζαν ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη της διαδικασίας των εξετάσεων καλύπτονται από τα ανταποδοτικά παράβολα που καταβάλλουν οι υποψήφιοι. Επίσης, ότι με το δεδομένο της μείωσης κατά 40% των υπαλλήλων των Περιφερειών, δεν είναι δυνατή η διενέργεια των εξετάσεων εντός ωραρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι «1.350 υπάλληλοι μέχρι σήμερα έφευγαν από τις θέσεις τους στις Περιφέρειες γύρω στις 12.00 με 13.00 για να διεξάγονται οι εξετάσεις».

Το ατέλειωτο σήριαλ με τις αποζημιώσεις των εξεταστών

Η καταβολή της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων ελεγκτών των Περιφερειών διεκόπη από την 1η Ιανουαρίου 2016, με βάση το νόμο 4354/2015. Η διακοπή υπαγορεύθηκε από τις μνημονιακές συμφωνίες και τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς πανελλαδικές αποχές.

Ακολούθως με διάταξη του νόμου 4402/2016 προβλέφθηκε ότι μέχρι 31 Μαΐου 2017, το έργο των εξετάσεων θα διενεργείται εκτός ωραρίου, ενώ από 1η Ιουνίου 2017 «το έργο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών αποτελεί έργο που εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση».