ΣΥΡΙΖΑ: Οι καλοί λογαριασμοί δεν κάνουν πάντα τους καλούς φίλους

Ο ηγέτης Τσίπρας και η έκρηξη Σκουρλέτη

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρειάζεται εκλογή από τη βάση για να αποκτήσει κύρος ηγεσίας και ο Πάνος Σκουρλέτης είναι πολύ σκληρός για να… «πεθάνει». Χρειάστηκαν πάντως δύο ημέρες και πολύωρες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια για εκτόνωση της εσωκομματικής έντασης ήταν εμφανέστατη στις δύο ημέρες που διήρκεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικά επιτεύχθηκε μια ανακωχή -έστω και για το θεαθήναι. Καθώς ουδείς μπορεί να ξεχάσει τα πυρά που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο γραμματέας του κόμματος. Ούτε βέβαια ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, απασφάλισε ρίχνοντας το γάντι σε όποιον τον αμφισβητεί. Κανένας δεν σήκωσε το γάντι, καθώς όπως φάνηκε και από την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας το βασικό επίδικο αυτήν τη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επικοινωνιακή αντεπίθεση και όχι η εσωκομματική αντιπαράθεση.

Η ηγεσία του κόμματος αντιλαμβάνεται πλέον ότι όσο κι αν θέλει να οικειοποιείται και να αυτοπροβάλλεται για την ανέλπιστη «επιτυχία» του 31,5% στις εκλογές του Ιουλίου, το μομέντουμ θα χαθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει κι άλλο έδαφος στον επικοινωνιακό πόλεμο με την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει καθαρή υπεροπλία στον συγκεκριμένο τομέα και το πάνω χέρι στην πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το ζήτημα απασχόλησε έντονα τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, που έθεσαν θέμα για τα αντανακλαστικά του κόμματος και τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ως αξιωματική αντιπολίτευση. Επισημάνθηκε, δε, ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στον επικοινωνιακό τομέα. Υπό αυτό το κλίμα, η εσωκομματική αντιπαράθεση όχι μόνο είναι αχρείαστη, αλλά και επικίνδυνη, όπως έγινε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, επιχειρήθηκε ένα μίνι ξεκαθάρισμα, με τα σημαντικά να αφήνονται για το Συνέδριο και αργότερα…

Ο Τσίπρας που δεν χρειάζεται την εκλογή από τη βάση

Στην πεντάωρη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τα σενάρια για απευθείας εκλογή από τη βάση. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συζήτηση «αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο» και υπογράμμισε: «Σε ότι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους».

«Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και το τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την μετεξέλιξη του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση».

«Με δύο λόγια» κατέληξε, «το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».

Και η έκρηξη του Πάνου Σκουρλέτη

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι επιθέσεις κατά Σκουρλέτη δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά και κάλυψε πλήρως τον γραμματέα του κόμματος στις επιθέσεις που δέχεται.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «αυτός ο δρόμος όμως είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας».

Ταυτόχρονα, στήριξε ανοικτά τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη στις επιθέσεις που δέχεται «εξ οικείων» όπως ο ίδιος λέει. Οπως τόνισε «οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».

«Οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την κάλυψη από τον πρόεδρο του κόμματος, έλαβε τον λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έριξε το γάντι στους αμφισβητίες. Ο γραμματέας του κόμματος επανέλαβε αυτό που είχε πει και σε συνάντηση που είχε προ μιας εβδομάδας με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του: «Αν υπάρχει θέμα με τον γραμματέα, από κάποιον σύντροφο, να το θέσει, όπως προβλέπει το καταστατικό».

Μετά και την στήριξη Τσίπρα πάντως ουδείς έθεσε θέμα. Καλού – κακού, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Θοδωρής Δρίτσας είχε έρθει με έτοιμο κείμενο υπέρ της στήριξης του Πάνου Σκουρλέτη, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει…

Ο… εξωτερικός εχθρός

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε και τον… φταίχτη για την ένταση που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα. Και αυτός φυσικά και δεν είναι στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά ένας εξωτερικός εχθρός…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι θετικό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που μας στήριξε στις εθνικές εκλογές για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ότι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε, πως «ο μόνος τρόπος να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι ο δύσκολος δρόμος, δηλαδή να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Και για αυτό το λόγο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κομβικής σημασίας».

Χαρακτήρισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος ως μονόδρομο, τονίζοντας πως: «Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και σύνθετη. Δεν είναι μόνο το ιδεολογικό σκέλος αλλά και το μοντέλο οργάνωσης είναι πολύ κρίσιμο. Το κόμμα και η κομματική δομή και οργάνωση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος. Οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο καθημερινότητας για όλους μας, που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η συζήτηση για τον μετασχηματισμό της δομής και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία» σημείωσε.

Οι πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα

Τα έξι άμεσα βήματα για το χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που τον στήριξε στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στη κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό του κόμματος είναι:

1. Η δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
2. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)
3. Η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
4. Η έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
5. Οι ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
6. Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk