«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες» ανέφερε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος σημείωσε ότι οι δύο τους μίλησαν για τις διμερείς σχέσεις και το οικονομικό κλίμα στη Ελλάδα που έχει βελτιωθεί.

«Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε επίσης για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν. Αναφερθήκαμε επίσης στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τη γερμανίδα καγκελάριο για τη φιλική υποδοχή και την εξαιρετική συνεργασία σημειώνοντας ότι «η χώρα μας μπορεί να απορρίψει την οικονομική καθήλωση».

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να αλλαξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

Επίσης ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «εχουμε περιγράψει ένα οδικό άξονα ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επιχειρήσεις», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, που προετοιμάζουν από κοινού με τη Γερμανία και που όπως είπε «στις αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την πράσινη οικονομία, δραστηριότητες για το περιβάλλον».

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ενώ ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανίων.

Η νίκη μας έστειλε πολλαπλά μηνύματα, καθώς η χώρα μας μπορεί να απορρίψει την οικονομική καθήλωση επιλέγοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο, καθώς εξαφάνισε πολιτικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι είναι μια ακτίδα φωτός για όλη την Ευρώπη.

«Είμαι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός που δέχεστε στη Γερμανία και ελπίζω ότι θα είμαι και εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μου έξω από την κρίση έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη φιλική υποδοχή και επίσης και για την εξαιρετική συνεργασία. Και θέλω να σας πω ότι ελπίζω να μπορέσω να σας δω σύντομα στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε στα γερμανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος των δηλώσεών του προκαλώντας την έκπληξη της καγκελαρίου.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε  στις 13:10.

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεχτός στο Βερολίνο με στρατιωτικές τιμές συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.