«Αν μας δώσουν εντολή ούτε κουνούπι δεν θα μείνει στα Εξάρχεια. Είμαστε η τρίτη καλύτερη Αστυνομία στην Ευρώπη μια περιοχή δεν μπορούμε να καθαρίσουμε;»

Περί… «κουνουπιών» στα Εξάρχεια είχε κάνει λόγο-τον περασμένο Ιούλιο- ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Σταυρος Μπαλάσκας, ο οποίος έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις αλλά και την οργή των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη με την δήλωσή του περι «σκόνης» και «σκουπιδιών» για τους ελεγχόμενους πρόσφυγες αλλά και αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια.

Ο κ. Μπαλάσκας που είχε παλαιότερα θητεία στη Αμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ και στηρίζει την εκλογικη δύναμή του κυρίως σε ορισμένους αστυνομικούς των ομάδων άμεσης επέμβασης , της «ομάδας Ζήτα» κλπ, έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα με τις ακραίες δηλώσεις του, πολλές από τις οποίες αφορούν το θέμα των Εξαρχείων.

Τον Νοέμβρο του 2006 είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών όταν χαρακτήριζε τον άγριο ξυλοδαρμο του 24χρονου, τότε, Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από αστυνομικούς –γνωστή ως υπόθεση «ζαρντινιέρας» – ως μια «απλή αστυνομική υπέρβαση». Επέκρινε μάλιστα, τότε, τα ΜΜΕ γιατί «προβάλλουν τέτοιου είδους περιστατικά και πέφτουν στην υπόληψη των αστυνομικών» οι οποίοι όπως είχε πει «ξεγεννούν γυναίκες μέσα στα τμήματα»! Μάλιστα εκείνη την περίοδο φέρεται από συναδέλφους του να του αποδόθηκε το προσωνύμιο «ζαρντινιέρας» λόγω της ιδιότυπης εκδοχής του για το συγκεκριμένο συμβάν.

Εκείνες τις ημέρες είχε προχωρήσει σε παρεμφερείς με τις τωρινές δηλώσεις όπου μιλούσε για «αληταράδες» κλπ. Όπως είχε αναφέρει τότε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Δεν είμαστε Νέρωνες. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να καίγεται η Αθήνα. Παίρνουμε, λοιπόν, εντολές και συλλαμβάνουμε αυτούς που καταφέρνουμε και πιάνουμε, γιατί στο…τσακ, παραπέντε και παρά μπαμ, μπαίνουν μέσα στα ιδρύματα άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, γιατί εκεί θα έπρεπε να είναι μόνο οι φοιτητές. Μπαίνουν, λοιπόν, αυτοί οι αληταράδες, κρύβονται εκεί μέσα, εμείς δεν μπορούμε να εισέλθουμε να τους πιάσουμε και μετά φεύγουν και πάνε σπίτι τους. Και όσοι δεν πάνε σπίτι τους, πάνε στο δικαστήριο και εκεί οι δικαστές τους αφήνουν. Είναι μία ατέρμονη κατάσταση, ένα παιχνιδάκι, το έπαιζε ο πατέρας μου που παρουσιάστηκε στη Χωροφυλακή το ’51, το παίζω εγώ που παρουσιάστηκα το ‘ 91»

Ο κ. Μπαλάσκας, τον Μάρτιο του 2008, είχε καταγγείλει ξυλοδαρμό σε βάρος του από συνδικαλιστες της ΕΛ.ΑΣ κι έκανε μάλιστα σχετικές δηλώσεις, στο προαύλιο του νοσοκομείου, σε τηλεοπτικές κάμερες ενώ συνάδελφός του τού κρατούσε τον ορό. Τότε άλλοι συνδικαλιστές τον κατηγόρησαν για σκηνοθετημένο συμβάν.

Οι δηλώσεις του για τα θέματα της ΕΛ.ΑΣ, των Εξαρχείων κλπ δεν έχουν τέλος. Όταν είχε σημειωθεί η αποτυχημένη επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια προ πέντε μηνών, είχε διατυπώσει την άποψη ότι «τα Εξάρχεια είναι για τον στρατό», για να συμπληρώσει «πού πας ρε Καραμήτρο…» απευθυνόμενος στους λιμενικούς. Επίσης τον Νοέμβριο του του 2018 όταν μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν προχωρήσει σε ελέγχους αστυνομικών της Ασφαλείας Αττικής που φέρεται να τους παρακολουθούν, ο Μπαλάσκας είχε δηλώσει ότι «εάν ακουμπήσουν αστυνομικό, μετά θα πούνε το σκυλί αλεπού και την καλαμίδα ντουφέκι!». Ακόμη ήταν εκ των υποστηρικτών εκδήλωσης που είχαν προαναγγείλει, προ διετίας, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Εξαρχείων και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε. Τέλος είχε προχωρήσει σε ειρωνικά σχόλια ακόμη και για τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη, στις 11 Δεκεμβρίου 2018, ότι «στο υπουργείο έρχονται «ιατροί, δικηγόροι…μπετατζήδες και λυριτζήδες. Εχουν περάσει όλοι από εκεί πάνω», ενώ χαρακτήριζε ως «αυλοκόλακες» πολλά από τα ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ.