Η καγκελάριος Μέρκελ προσβλέπει σε μια «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους» κατά την αυριανή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πριν από λίγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές προσδοκίες της γερμανικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες.

«Δεν θεωρώ χρήσιμο να εκφράζει κανείς πάντα προσδοκίες. Κατ΄ αρχάς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Βεβαίως η καγκελάριος τον έχει συναντήσει ήδη σε προηγούμενες ευκαιρίες, αλλά τώρα ως πρωθυπουργό τον βλέπει για πρώτη φορά, εδώ στο Βερολίνο, και για αυτό πρόκειται για ένα ωραίο ραντεβού στο οποίο προσβλέπουμε για μια πραγματικά ευρεία ανταλλαγή, για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως ως κοινούς Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό είναι που θα ήθελα τώρα να εκφράσω ως προσδοκία. Και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν προσδοκίες που θα είχα να εκφράσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που θα έχουν ο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του των Οικονομικών θα συναντήσουν και τον κ. Σολτς αύριο το πρωί στο Βερολίνο και, όπως είπε και ο κ. Ζάιμπερτ, προσβλέπουμε κι εμείς στη συνάντηση, αλλά δεν διατυπώνουμε προσδοκίες. Προσβλέπουμε όμως στην ανταλλαγή (απόψεων)». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Χέμπεστραϊτ σημείωσε ότι θα τεθούν «όλα τα θέματα τα οποία είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καθώς «πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας».