Τα water sports πήγαν Μαξίμου

Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο κλήθηκε στο Μαξίμου για να συζητήσει ένα θέμα καλοκαιρινό μεν, πλην όμως δεν έχει καθόλου σχέση με την πολιτική. Μήπως έχει σχέση με την αγαπημένη συνήθεια του πρωθυπουργικού ζεύγους Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας (Μαρίας-Εύας) Γκραμπόφσκι (φωτογραφία), που δεν είναι άλλη από τα water sports; Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Πρωθυπουργού και της συζύγου του να κάνουν άψογα SUP στη θάλασσα των Χανίων. Αλλος όμως είναι ο λόγος: ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη για τα water sports επειδή οι πνιγμοί και τα ατυχήματα στη θάλασσα και στις πισίνες αυξήθηκαν τελευταίως σε ανησυχητικό βαθμό.

***

Τα water sports λοιπόν εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη πρωί, διά του Παναγιώτη Πασχαλάκη, ιδρυτή της κοινωνικής, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας «Safe Water Sports». Ακολούθησε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών, όπως του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Τι συζητήθηκε;

***

Προτάσεις και δράσεις η υλοποίηση των οποίων με τη στήριξη της κυβέρνησης θα ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών στο υδάτινο στοιχείο μειώνοντας την επικινδυνότητα που ανέκαθεν αυτό παρουσιάζει. Αλλά δεν συζητήθηκαν μόνο προτάσεις…

***

Κατά το νέο σχολικό έτος το Safe Water Sports θα εγκαινιάσει την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού ενημερωτικού – ψυχαγωγικού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού με σκοπό μαθητές σχολείων να το επισκέπτονται δωρεάν για να ενημερώνονται μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων για τη συμπεριφορά τους και την ασφάλεια στη θάλασσα.

***

Ακόμη εξετάστηκε η πρόταση για την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τα μέτρα ασφαλείας στις πισίνες ξενοδοχείων, ενώ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας ταχυπλόου. Να σημειώσω εδώ ότι ο Πρωθυπουργός δίνει σημασία στην πρόληψη των ατυχημάτων. Οταν βρισκόταν στην Κρήτη συναντήθηκε με φορείς του νησιού για την πρόληψη ατυχημάτων στους δρόμους. Στην Κρήτη σχεδόν καθημερινώς σημειώνεται και ένα θανατηφόρο ατύχημα.

***

Κανονικότητα και στο Αγιο Ορος

Ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος αναλαμβάνει πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους έπειτα από απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόσωπο του κ. Μαρτίνου συγκλίνουν όλοι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Οχι όπως συνέβη με τον προηγούμενο διοικητή Κ. Δήμτσα, που διορίστηκε διοικητής του Αγίου Ορους από τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Δήμτσας έμεινε διοικητής για λιγότερο από έναν χρόνο.

***

Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Δήμτσας διαδέχθηκε τον Αρίστο Κασμίρογλου, τον αρχαιότερο διοικητή πολλών κυβερνήσεων. Με απόφαση του Πρωθυπουργού ο κ. Κασμίρογλου επανέρχεται στο Αγιο Ορος. Οχι όμως ως διοικητής, αλλά ως αναπληρωτής διοικητής. Εκείνο όμως που μαθαίνω για τον διοικητή είναι ότι ο κ. Μαρτίνος έχει ενισχύσει οικονομικά πολύ το Αγιο Ορος, με δωρεές του σε όλες τις ιερές μονές της Αθωνικής Πολιτείας.

***

Τα Λουτρά Καϊάφα

Τελικά ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε την Τρίτη την απόφαση για την αναγνώριση των Λουτρών Καϊάφα ως Ιαματικών μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Ετσι εισακούστηκε το αίτημα των κατοίκων της Ηλείας και προσωπικά του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα. Το υπουργείο Τουρισμού, λέει ο υπουργός, δίνει σημασία στις ιαματικές πηγές γιατί πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο με τεράστιες προοπτικές παγκοσμίως. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες σε περιοχές που δεν είναι απαραίτητα τουριστικά αναπτυγμένες όλους τους μήνες του χρόνου. Απομένει τώρα από τον υπουργό και η ρύθμιση στο Κατάκολο.

***

Φεύγουν οι σύμβουλοι από τον Ταχιάο

Προτού καν αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους στον Δήμο Θεσσαλονίκης, πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου εγκαταλείπουν την παράταξή τους. Πρόκειται για τους Δήμητρα Ακριτίδου, Σωκράτη Δημητριάδη, Νίκο Ζεϊμπέκη, Ιωάννα Κοσμοπούλου και Μιχάλη Κούπκα που ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να λάβουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

***

Αλλος ένας δημοσιογράφος στο Μαξίμου

Αλλος ένας δημοσιογράφος εντάχθηκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για τον Φώτη Καρύδα, που ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αττικής (και δεν εξελέγη). Ο κ. Καρύδας, όπως μαθαίνω, θα έχει επιπλέον ανεπισήμως αυξημένες αρμοδιότητες στο Μέγαρο Μαξίμου σε ειδικά θέματα επικοινωνίας. Θα επανέλθω μόλις οι ανεπίσημες αρμοδιότητες του κ. Καρύδα καταστούν επίσημες.

***

Εφυγε η φρουρά από Φλαμπουράρη

Σας ενημερώνω ότι το «Αστυνομικό Τμήμα Φλαμπουράρη» έκλεισε. Και εξηγούμαι… Απεσύρθη η πολυπληθής φρουρά (ορισμένοι κάνουν λόγο για 80 αστυνομικούς) από την οικία του κ. Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για μεταφορά αστυνομικών από VIP πρόσωπα στους δρόμους της Αθήνας. Εμειναν μόνον δύο αστυνομικοί, όπως συμβαίνει και με τους άλλους βουλευτές (και πρώην υπουργούς), αν και η οικία Φλαμπουράρη είχε δεχτεί επανειλημμένως επιθέσεις από μπαχαλάκηδες.

***

Ο 5ος πρωθυπουργός που πάει στη Μέρκελ

 Η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο κάνει έναν διαφορετικό υπολογισμό, εξόχως ειρωνικό. Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter θυμίζει πόσους έλληνες πρωθυπουργούς υποδέχθηκε στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία να σημειώσω ότι έχει συναντήσει τους ισχυρότερους πολιτικούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ στη διάρκεια της θητείας της στην καγκελαρία. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Οπως άλλη ιστορία ήταν στο παρελθόν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ με το πόσους πρωθυπουργούς είχε… αφανίσει ο κ. Τσίπρας. Η κυρία Μέρκελ λοιπόν έχει συναντήσει στο Βερολίνο τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο… 5ος!

***

Η φανουρόπιτα της Ολγας

Δεν ξέρω γιατί η πρώην υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη φτιάχνει… φανουρόπιτες. Ούτε τι ψάχνει να βρει με αυτές. Κυρίως όμως δεν ξέρω γιατί δημοσιοποιεί το γεγονός (μετά φωτογραφίας) ότι φτιάχνει φανουρόπιτα την 27η Αυγούστου, ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Αγιο. Πιθανόν για να εκφράσει την πίστη της στις θρησκευτικές παραδόσεις που επιτάσσουν την ημέρα αυτή να φτιάχνονται φανουρόπιτες: «Του Αγίου Φανουρίου σήμερα, έφτιαξα την παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά! #fanouropita #religion #wish» έγραψε η βουλευτής της ΝΔ.