Στη Μόσχα συναντάται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών πολλές πτυχές των διμερών σχέσεων με κύριο θέμα το Συριακό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη εργασίας με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Ερντογάν αναχώρησε στις 10:30 το πρωί με το προεδρικό αεροσκάφος ΑΝΚ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω twitter η τουρκική προεδρία αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του και ότι αμφότεροι θα είναι επικεφαλής των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στην συνάντηση που θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των σχέσεων των δύο χώρων, κύριο θέμα θα είναι η Συρία και φυσικά η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας σε νέα μονοπάτια

Η συμφωνία που επετεύχθη με τις ΗΠΑ, έστω και μετ’ εμποδίων και χωρίς πλήρη σύγκλιση απόψεων, ανησυχεί έντονα και την Μόσχα. Η Άγκυρα επιθυμεί πάση θυσία να κρατήσει τους όποιους κουρδικούς θύλακες όσο μακριά γίνεται από την παραμεθόριο Τουρκίας-Συρίας.

Ο τουρκικός στρατός από τις αρχές του χρόνου ετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι σύμφωνη όμως η Ουάσινγκτον και η συμφωνία που ξεκινάει τώρα την υλοποίησή της δεν είναι αυτή που θα ήθελε ιδανικά η κυβέρνηση Ερντογάν.

Με τους Κούρδους της Συρίας όμως διατηρεί καλές σχέσεις και η Μόσχα, την οποία τώρα βλέπει η Τουρκία να τρέχει την υλοποίηση της δημιουργίας μιας ζώνης που θίγει τα συμφέροντα των Κούρδων. Έτσι πλέον οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας δεν είναι δεδομένο ότι θα βαίνουν σε μονοπάτια ανθόσπαρτα.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ώρα Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίσκεψη θα παρευρεθεί και στα εγκαίνια της διεθνούς αεροπορικής και διαστημικής έκθεσης MAKS2019.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη