Με την εγκληματικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο, η συγκρότηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ανάπτυξη «μετώπου ασφαλείας» για την προστασία του πολίτη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου και ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Στην Κατεχάκη, από την πρώτη κιόλας ημέρα της αλλαγής ηγεσίας οι αρμόδιοι επιτελείς εργάζονται πυρετωδώς και γίνονται διαδοχικές συσκέψεις για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, γνωστού με τον κωδικό Επιχείρηση Δίχτυ, το οποίο θα καλύπτει όλη την γκάμα της παραβατικότητας. Από την αντιμετώπιση των εκτρόπων στην περιοχή των Εξαρχείων που αποτελούσε «άβατο» για την Αστυνομία μέχρι τον δραστικό περιορισμό της μικροεγκληματικότητας σε γειτονιές.

Το νέο δόγμα ασφαλείας θα στηρίζεται στην εμφανή αστυνόμευση και στην ταχύτερη επέμβαση, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων. Για την υλοποίηση του σχεδίου στόχος είναι να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί σε περιπολίες στους δρόμους. Επιπλέον έχει γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των προβληματικών περιοχών, όπου θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την εμφάνιση μιας νέας ομάδας, τους Μαύρους Πάνθηρες, που αστυνομεύουν με βαρύ οπλισμό τις αποβάθρες του μετρό, τουριστικές περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Από τους Μαύρους Πάνθηρες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία είχε καταργηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ. Η νέα ηγεσία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αστυνόμευση με δίκυκλα, καθώς παρέχει το προνόμιο της άμεσης επέμβασης.

-Τα εμπόδια στον δρόμο για την επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ

-Οι καινοτομίες που θα συμπεριληφθούν στη λειτουργία της

-Πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία για τη στελέχωσή της και σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσει

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Τρίτης