Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) τηλεφωνούσε σε τρεις εταιρείες για να καθαρίσουν το οικόπεδο με τους τόνους καμένων ξύλων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Για έναν ολόκληρο χρόνο το οικόπεδο αυτό ήταν σαν μια βόμβα στο περιβάλλον, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον καθαρισμό του. Τίποτε απολύτως. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τις εταιρείες να το καθαρίσουν και αυτές δέχθηκαν να το κάνουν εντελώς δωρεάν, ενώ οι προηγούμενοι ήταν έτοιμοι να δώσουν περί τις 900.000 ευρώ για τον καθαρισμό τους.

■■■

Το οικόπεδο καθαρίστηκε και ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το ταξίδι του στο Παρίσι πήγε το πρωί της Παρασκευής στη λεωφόρο Μαραθώνος να το επιθεωρήσει. Χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς. Εδωσε μάλιστα και λύση τι θα απογίνει το οικόπεδο τώρα που καθαρίστηκε: «Κάποια στιγμή θέλω να ξανάρθω σε αυτό το οικόπεδο και ελπίζω να το δω φυτεμένο αμπέλια, όπως είναι εδώ δίπλα» είπε στους κατοίκους.

■■■

Ελλάς-Γαλλία… προστασία

Σας έχω νέα από τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν…

■■■

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον γάλλο πρόεδρο τη βούλησή του η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις όπως οι πυρκαγιές. Ο ρόλος του κ. Μακρόν στο ζήτημα αυτό είναι κεντρικός και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενή συνεργασία.

■■■

Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Εκτός από τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά θέματα συζητήθηκαν και πολιτιστικά θέματα εν όψει του 2021. Αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το ότι ο γάλλος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Μία από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μία εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των Γλυπτών από τον λόρδο Ελγιν. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

■■■

Μόνο η Ελλάδα και η Αλβανία

Πληροφορήθηκα ότι ο πρεσβευτής της Τυνησίας στην Αθήνα δρ Lassaad M’hirsi ζήτησε να δει τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα εκλογών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Θοδωρή Λιβάνιο. Μέσα στα πολλά ενδιαφέροντα που αντηλλάγησαν για τους Τυνησίους που διαμένουν στη χώρα μας, έμαθα ότι ο τυνήσιος πρεσβευτής ζήτησε από τον κ. Λιβάνιο κάποιες βασικές διευκολύνσεις προκειμένου να ασκήσουν οι πολίτες της χώρας του το εκλογικό τους δικαίωμα – με κάλπη που θα στηθεί στην εδώ πρεσβεία τους – στις επερχόμενες προεδρικές (Σεπτέμβριος) και βουλευτικές εκλογές (Οκτώβριος)! Τώρα γιατί ο πρεσβευτής της Τυνησίας έθεσε το ζήτημα στον κ. Λιβάνιο; Διότι προφανώς έμαθε ότι εκείνος είναι που ετοιμάζει το νομοθέτημα της κυβέρνησης που επιτέλους θα δίνει (την αυτονόητη και για την Τυνησία) δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, ώστε να μην είναι η χώρα μας, μαζί με την Αλβανία, το μόνο κράτος της Γηραιάς Ηπείρου που δεν το έχει ακόμη καταφέρει…

■■■

Για τον Σταύρο Τσακυράκη

Συμπόσιο στη μνήμη του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 23 και 24 Αυγούστου αντίστοιχα, στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου στη Μήθυμνα Λέσβου.Ο Σταύρος Τσακυράκης έφυγε στα 67 του χρόνια ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και ετάφη στο μικρό νεκροταφείο του χωριού του, του Μόλυβου, λίγα μέτρα από τον τάφο του Ηλία Βενέζη.

■■■

Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του εκλιπόντος θα μιλήσουν για τα δικαιώματα, τη δικαστική εξουσία και την πολιτική, αλλά και για την ελευθερία του λόγου, όλα τους ζητήματα που απασχόλησαν τον ίδιο κατά τη διάρκεια του βίου του. Στο συμπόσιο με τίτλο «Η νομική και πολιτική σκέψη του Σταύρου Τσακυράκη μέσα από τη ματιά φίλων, συναδέλφων και μαθητών του» θα τεθούν στην πραγματικότητα επί τάπητος όσα πολύτιμα και αναλλοίωτα στον χρόνο πρεσβεύει ο δημόσιος λόγος του, όπως τον διατύπωνε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Να σημειώσω ότι η οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου αποτελείται από τους Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Σήφη Πολυμίλη και Πάσχο Μανδραβέλη.

■■■

Το πρώτο γεύμα της κυβέρνησης

Αρχισαν στην κυβέρνηση τα γεύματα. Την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τραπεζώνει όλους τους ευρωβουλευτές (όλων των κομμάτων). Οχι σε κανένα γνωστό εστιατόριο, αλλά στον 7ο όροφο του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι, βλέπετε, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και θέλει να συζητήσει μαζί τους τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη. Ενδιαφέρον έχει η επιστολή που τους έστειλε (μαζί με την πρόσκληση). Αφού τους εύχεται «καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους», σημειώνει την πρόθεσή του για «βέλτιστη συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών στο έργο των ευρωβουλευτών».

■■■

Ο… μπλε υπουργός

Σας ενημερώνω ότι υπάρχει ένας υπουργός που οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση τον αποκαλούν…«Μπλε». Οχι βεβαίως επειδή ανήκει στη γαλάζια γενιά και είναι μέλος της ΝΔ, αλλά επειδή έβαψε το γραφείο του μπλε, όπως έβαψε μπλε και τον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του στο υπουργείο. Πρόκειται για τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη. Είναι ο μοναδικός υπουργός που έβαψε το γραφείο του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

■■■

Ο υπουργός και οι… κοριοί

Ενας άλλος υπουργός έφερε με το που μπήκε στο γραφείο του… ραδιογωνιόμετρα. Τώρα θα αναρωτηθείτε τι έκανε με αυτά. Τα χρησιμοποίησε για να εντοπίσει… κοριούς. Πρόκειται για τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είπε αφού στο υπουργείο αυτό ήταν χρόνια ο Πάνος Καμμένος να κάνει κι έναν έλεγχο για τυχόν κοριούς. Ετσι έλεγξε τα πάντα: το γραφείο του, την αίθουσα επιχειρήσεων, τα γραφεία των αρχηγών, ακόμα και τις γλάστρες που του έφεραν δώρο επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, βεβαίως-βεβαίως. Για την ιστορία, σας λέω ότι παρά το ψάξιμο κοριούς δεν βρήκε.