Ο Σταϊκούρας, οι φόροι και ο προϋπολογισμός

 Οχι μόνον είναι φειδωλός στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία) αλλά, όπως μαθαίνω, εμφανίζεται ενοχλημένος με τις δηλώσεις άλλων συναδέλφων του υπουργών που εξαγγέλλουν ελαφρά τη καρδία από φοροελαφρύνσεις και πακέτα προσφορών έως και μειώσεις ΦΠΑ, χωρίς να τον ενημερώσουν ή χωρίς να πάρουν την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ετσι, δεν είδε, μαθαίνω, με καλό μάτι την εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για «τουριστικό πακέτο 15%», το οποίο το εξήγγειλε χωρίς να τον ρωτήσει. Ή ακόμη φάνηκε να ενοχλήθηκε και από την εξαγγελία του Λευτέρη Αυγενάκη για μειώσεις ΦΠΑ σε αθλητές και σε εισιτήρια.

***

Προς το παρόν εμφανίζεται στις κινήσεις του και στις όποιες εξαγγελίες προσεκτικός γιατί λογοδοτεί στο εξωτερικό, δηλαδή στους θεσμούς. Παραμένει όπως λένε οι συνεργάτες του, προσηλωμένος στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η επένδυση στο Ελληνικό, οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ κ.τ.λ.), το αεροδρόμιο των Σπάτων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων του τραπεζικού συστήματος καθώς και τα 15 προαπαιτούμενα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα διατηρήσουμε την αξιοπιστία προς τους ξένους. Με αυτό το σκεπτικό είναι πολύ πιθανόν να εξαγγελθούν εντός του 2020 και άλλες μειώσεις φόρων (πέρα από τη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις που εξήγγειλε ήδη ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα).

***

Ο κομβικός Σεπτέμβριος

Οι επόμενοι σταθμοί της ελληνικής οικονομίας είναι ενδιαφέροντες αφού ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται μήνας κομβικός για την ελληνική οικονομία:

* Στις 29 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός συναντάται με την καγκελάριο Μέρκελ. Θα τον συνοδεύει ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του (και αντικαγκελάριο) Ολαφ Σολτς.

* Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και άλλα μέτρα στη ΔΕΘ.

* Στις 13 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, με συμμετοχή για πρώτη φορά του κ. Σταϊκούρα.

* Στις 18 Σεπτεμβρίου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια και στις 23 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί.

***

Υπουργός Τουρισμού ή υπουργός τουρίστας;

Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού και του υπουργού… τουρίστα. Αυτή ακριβώς τη διαφορά ήρθε να μας υπενθυμίσει ο γαλάζιος βουλευτής Ηλείας (αλλά και κοινοβουλευτικός ρήτορας) Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος είδε ξαφνικά, μεσούντος του θέρους, στην εκλογική του περιφέρεια να καταφθάνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με λευκή βερμούδα, γαλάζιο πόλο φανελάκι και λευκά αθλητικά παπούτσια, ντυμένος δηλαδή σαν τουρίστας. Και ουδείς θα είχε πρόβλημα με την τουριστική περιβολή του υπουργού εάν μετέβαινε στην Ηλεία για προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους. Οχι όμως τέτοια εμφάνιση (λέει ο κ. Τζαβάρας) για να ασκήσει τα καθήκοντα υπουργού, έστω και ανεπισήμως. Ετσι του εξαπέλυσε επίθεση χαρακτηρίζοντάς τον «τουρίστα». Συγκεκριμένα:

***

«Η Ηλεία», λέει ο κ. Τζαβάρας «δεν θέλει υπουργό τουρίστα αλλά υπουργό Τουρισμού, έτοιμο και ικανό να επιλύσει δύο ζωτικής σημασίας θέματα: πρώτον, το πρόβλημα της παρατεινόμενης παύσης της λειτουργίας των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα. Ως γνωστόν, τα ιαματικά αυτά λουτρά, που είναι ονομαστά και εκτός των συνόρων της χώρας μας, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, που η παραμονή τους στην περιοχή τονώνει σημαντικά την τοπική οικονομία και ενισχύει την καλή φήμη του ελληνικού ιαματικού τουριστικού προϊόντος».

***

Η συγκίνηση της Μενδώνη

Τη χαρά και τη συγκίνησή της που βρέθηκε και πάλι για λίγο – αν και με άλλη ιδιότητα – σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) εξέφρασε την Τετάρτη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή της στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ με τη νέα σύνθεση:

***

«Εχω περάσει 10,5 χρόνια από τη ζωή μου εδώ. Φυσικά, δεν μπορώ να μην ανατρέξω στο 1999, όταν σε αυτό εδώ το τραπέζι ήταν ο Μπούρας, ο Ζίας και άλλοι άνθρωποι που διαμόρφωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ιστορία και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συμβάλλοντας, με την παρουσία και άλλων μελών (Λαμπρινουδάκης, Δημακόπουλος κ.ά.), καθοριστικά στο κύρος του ΚΑΣ» δήλωσε η κυρία Μενδώνη, για να συμπληρώσει:

***

«Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στις υπηρεσίες» και «πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να εισαχθούν στο Συμβούλιο». «Γι’ αυτό», συμπλήρωσε, «θα χρειαστεί να γίνουν διπλές συνεδριάσεις και να εντατικοποιηθεί λίγο ο ρυθμός».

***

Οταν ο Πρόεδρος της Βουλής συνάντησε την κυρία Ζωντανού

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη έξω από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, λίγο προτού αρχίσει η ακρόαση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ξαφνικά εμφανίζεται μια κυρία την οποία ο κ. Τασούλας χαιρετά και ακολουθεί ανάμεσά τους ο παρακάτω διάλογος:

– Για σας, είμαι ο Κώστας Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής.

– Γεια σας, είμαι η κυρία Ζωντανού (η Πηνελόπη Ζωντανού είναι αρεοπαγίτης).

– Ωραίο όνομα, δείχνει ζωντάνια.

– Να σκεφτείτε, όταν ήμουν μικρή με πείραζαν για το όνομά μου. Ορισμένοι με φώναζαν… Ψόφια.

– Νομίζω ότι το έλεγαν από κακοήθεια.

Και ο κ. Τασούλας κάλεσε την κυρία Ζωντανού στο γραφείο του για να μην περιμένει στον διάδρομο.

Οταν η Μαρέβα συνάντησε την Μπριζίτ

Ηταν η δεύτερη φορά που το πρωθυπουργικό ζεύγος Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας Γραμπόφσκι βρέθηκε στο Εμπραέρ για το ταξίδι στο Παρίσι. Μαζί τους στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Κύρα Κάπη (το κορίτσι από το Columbia, αναπληρώτρια διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου), η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ο σύμβουλός του Δημήτρης Μητρόπουλος και από το γραφείο τύπου ο Αργύρης Παπαστάθης. Σ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης προσφέρθηκε ένα σάντουιτς, καφές και νερό. Ο κ. Μητσοτάκης μελετούσε φακέλους και είχε μια σύντομη σύσκεψη στα 40.000 πόδια με τους συνεργάτες του.
***
Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία στο κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπριζίτ, την ώρα που η προεδρική φρουρά απέτισε τιμές με την ύψωση του σπαθιού τους. Ενδιαφέρον έχει, όπως έμαθα οι συνομιλίες που είχαν η Μαρέβα με την Μπριζίτ, αφού η γαλλική προεδρία ετοίμασε ξεχωριστό πρόγραμμα για την σύζυγο του κ. Μητσοτάκη.