Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον Δανό ΥΠΕΞ Γέπε Κόφοντ και εξήρε τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ασφάλειας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει το ταξίδι του στη χώρα διότι η Κοπεγχάγη απέρριψε την πρότασή του η Ουάσινγκτον να αγοράσει  τη Γροιλανδία.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο μίλησε τηλεφωνικά σήμερα (χθες) με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού του προέδρου Τραμπ στη Δανία», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία της Δανίας, συμμάχου των ΗΠΑ, και τη συνεισφορά της Δανίας στην αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προτεραιοτήτων όσον αφορά την ασφάλεια», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Πομπέο και Κόφοντ «συζήτησαν επίσης για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Βασίλειο της Δανίας — συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας — στην Αρκτική», προστίθεται στο κείμενο της εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Έκπληξη» προκάλεσε η ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ

Η ενίσχυση της εν λόγω συνεργασίας έρχεται μετά την δήλωση των Βασιλικών Ανακτόρων που εξέφρασαν την «έκπληξη» τους μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Δανία τον επόμενο μήνα.

«Ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε γι’ αυτό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας DR η διευθύντρια επικοινωνίας των Ανακτόρων, Λιν Μπάλεμπι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη (20 Αυγούστου) ότι αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του η χώρα του να αγοράσει τη Γροιλανδία.

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει αλλά η Δανία δεν πουλάει

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενδεχόμενο το οποίο περιέγραψε ως «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

«Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, τονίζοντας ότι από «στρατηγική» άποψη, είναι «ασφαλώς ενδιαφέρον και ενδιαφερόμαστε σοβαρά», αν και δεν είναι «η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την κυβέρνησή του.

Η Γροιλανδία όμως απέρριψε την ιδέα, με την υπουργό Εξωτερικών, Άνε Λόνε Μπάγκερ να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters: «Είμαστε διαθέσιμοι για δουλειές, αλλά ΟΧΙ για πώληση» ενώ δεν ήταν και λίγοι οι Δανοί πολιτικοί που περιγέλασαν την ιδέα του προέδρου των ΗΠΑ.

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Εντελώς ετεροχρονισμένα», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις.

«Η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία», δήλωσε.

Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία

Οι ΗΠΑ ανέκαθεν θεωρούσαν τη Γροιλανδία ως χώρα στρατηγικής σημασίας για στρατιωτικούς λόγους από άποψη εδάφους. H αεροπορική βάση της Θούλης, αποτελεί σημείο κλειδί για τη παρακολούθηση των πυραύλων και τον έλεγχο του διαστήματος.

Στρατηγικής σημασίας είναι και ο εναέριος χώρος της Γροιλανδίας όχι μόνο από στρατιωτική, αλλά και από εμπορική άποψη.

Ο πάγος που λιώνει, παράλληλα, στην περιοχή αποτελεί στοιχείο κομβικής σημασίας.

Τα ευρωπαϊκά θερμά ρεύματα έχουν ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα και στη Γροιλανδία, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά με τον πάγο να λιώνει, φαίνεται πως κάποιοι εκτιμούν ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, που φέρεται να περιλαμβάνει σίδηρο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, ουράνιο και πετρέλαιο, είναι πλέον πιο προσβάσιμος προς εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι τοπικοί άρχοντες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σαν τους πόρους αυτούς προκειμένου να επικεντρωθούν στην απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από τη Δανία, η οποία στηρίζει οικονομικά τη χώρα και μάλιστα κατά το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της.