Για το ενδεχόμενο ελλιμενισμού του ιρανικού τάνκερ στην Ελλάδα αλλά και για την σημασία της ελληνογαλλικής σχέσης, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, μίλησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε μια κατάσταση, η οποία θα μας ενέπλεκε σε μια διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Αποφύγαμε να διαχειριστούμε μια καυτή πατάτα. Λάβαμε βέβαια και το μήνυμα από τις ΗΠΑ, που αφορούσε όλες τις χώρες που προτίθενται να βοηθήσουν το πλοίο» είπε και πρόσθεσε ότι «ως ΕΕ, δεν αναγνωρίζουμε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, ωστόσο υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Συρία».

Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης που προέκυψε με το ιρανικό τάνκερ, σημείωσε την ανάγκη να βάλουμε όρια στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια ευκαιρία να βάλουμε κάποια όρια στην Αμερική. Οι σχέσεις μας έχουν λάβει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Όμως επειδή είναι ανισόρροπη σχέση, πρέπει να θέσουμε κάποιους κανόνες και όρια» τόνισε ο κ. Φίλης.

Σχετικά με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Γαλλία σχολίασε πως «η Γαλλία έχει ιστορικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτός από πρόεδρος, ο Μακρόν είναι έμπορος. Προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του. Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει δύο γαλλικές φρεγάτες» είπε και συμπλήρωσε ότι «παραδοσιακά η Γαλλία είναι κοντά στην Ελλάδα και μακριά από την Τουρκία. Μάλιστα πρόσφατα ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει ατζαμή τον Μακρόν».

«Στην εμβάθυνση της Ευρώπης που θέλει ο Μακρόν, η Ελλάδα είναι αρωγός. Η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης κατά τη γνώμη μου είναι η Γερμανία. Είναι σε καθίζηση. Εμφανίζει ενδείξεις στασιμότητας. Και αυτό δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» ανέφερε ο διεθνολόγος.

Πηγή: onetv.gr