Ήταν ίσως οι πιο μεγάλες σε διάρκεια διακοπές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) από τις εκλογές του 2015. Είχε κουραστεί τελευταίως τόσο πολύ από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (και τις συνεχείς ήττες) που οι διακοπές για αυτόν ήταν αναγκαίες. Έφυγε στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη (μαζί με την οικογένειά του), στις 10 Αυγούστου και επέστρεψε στις 20 Αυγούστου. Ημέρα που επέστρεψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις διακοπές του στα Χανιά. Με μία διαφορά. Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία πληροφορία (παρά μόνο κάποιες φωτογραφίες από την Ισπανία) για το πώς πέρασε τις διακοπές του, σε ποια μέρη πήγε, με τι πήγε κ.τ.λ. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε και φωτογραφίες στις παραλίες της Κρήτης, ακόμα και φωτογραφία χωρίς μπλουζάκι όταν κάθισε να φάει σε εστιατόριο παρά θίν’ αλός.

■■■

«Ούτε σ’ εμάς λέει πού πάει»

Αυτή η μυστικότητα που διακρίνει τον κ. Τσίπρα στις κινήσεις του μη νομίζετε πώς δεν ενοχλεί ακόμα και τους συνεργάτες του. Είς εξ αυτών (πρώην υπουργός) μου έλεγε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας να μην έχει αυτή τη μυστικότητα στις κινήσεις του: «Ούτε εμάς μας λέει τι κάνει ή τι θα κάνει» έλεγε ο στενός συνεργάτης του, ο οποίος παραδέχθηκε πως το μόνο που γνωρίζει για τις διακοπές του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι επέστρεψε στην Αθήνα. «Μόνο αυτό;» τον ρώτησα…

■■■

Και ευρωπαϊκή περιοδεία Τσίπρα

Μου είπε ότι τώρα θα προετοιμάσει την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο. Και κάτι ακόμα. Ετοιμάζει ευρωπαϊκή περιοδεία. Όχι, δεν έγιναν ακόμη γνωστές οι πρωτεύουσες που θα επισκεφθεί και οι προσωπικότητες που θα συναντήσει. Μήπως δεν έχουν κλείσει ακόμη ή τις κρατούν μυστικές; Εκείνο που έμαθα είναι ότι με τις επισκέψεις του αυτές ο κ. Τσίπρας θέλει να διατηρήσει το ευρωπαϊκό του προφίλ. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι αυτή η μυστικότητα του κ. Τσίπρα στις κινήσεις και στις μετακινήσεις του τού στοίχισε εκλογικά. Και φέρνουν ως παράδειγμα την υπόθεση με το κότερο της συνεργάτιδάς του και τα πούρα που κάπνισε πάνω σε αυτό.

■■■

Ο πρωινός καφές του Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τα Χανιά το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη το πρωί βρέθηκε στο Μαξίμου για τη σύσκεψη του πρωινού καφέ. Ηταν φρεσκοξυρισμένος, κάτι ίσως που το προέβλεψαν οι περισσότεροι συνεργάτες του και πρόλαβαν και ξυρίστηκαν κι αυτοί, αφού κυκλοφορούσαν αξύριστοι εδώ και μέρες στο Μαξίμου. Οι μόνοι που διατηρούν ακόμη μούσι στο πρωθυπουργικό μέγαρο είναι οι κ.κ. Σκέρτσος και Τσιόδρας (έτσι κι αλλιώς το είχαν πριν το αφήσει ο κ. Μητσοτάκης και γίνει για λίγο της μόδας).

■■■

Ποιος θα αντικαταστήσει την κυρία Θάνου;

Το θέμα που απασχόλησε τον πρωινό καφέ ήταν ο κυβερνητικός προγραμματισμός για το φθινόπωρο. Πρώτα απ’ όλα με πληροφόρησαν πως βρέθηκε ο αντικαταστάτης της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το όνομά του θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Εν συνεχεία έγινε ανάλυση τι περιμένουμε από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Μακρόν. Αμέσως μετά συζητήθηκαν τα νομοσχέδια: Πρώτα, και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα (για το οποίο τιμωρήθηκε η χώρα μας με πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ). Εν συνεχεία εισέρχεται εντός των ημερών σε διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ. Μετά τη ΔΕΘ θα ψηφιστεί το φορολογικό και προς το τέλος Σεπτεμβρίου η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

■■■

ΠαΣοΚ και στον… ΟΣΕ;

Ισως η πιο εντυπωσιακή πρόταση για τοποθέτηση σε οργανισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αυτή του Κώστα

Σπηλιόπουλου. Αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτον, είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και, δεύτερον, σε αντίθεση με τους άλλους οργανισμούς του υπουργείου όπου έχουν τοποθετηθεί και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Σπηλιόπουλος προτάθηκε και για πρόεδρος και για διευθύνων σύμβουλος στον ΟΣΕ. Διπλή δηλαδή θέση, ένας όμως ο μισθός. Είχε ζητήσει, μαθαίνω, την ΕΡΓΟΣΕ, όπου διέθετε και εμπειρία, λόγω προηγούμενης θητείας σε αυτή τη θέση, πλην όμως του δόθηκε ο ΟΣΕ. Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντική η τοποθέτησή του; Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο κ. Σπηλιόπουλος δήλωνε… άγνοια για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.

■■■

Ο κ. Σπηλιόπουλος ανήκει στον σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονιστών του ΠαΣοΚ, όταν επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη ανέλαβε για ένα διάστημα τομεάρχης ΠαΣοΚ Δημοσίων Εργων. Ηταν επίσης δύο φορές υφυπουργός Αμυνας επί υπουργίας Μπεγλίτη και Αβραμόπουλου, υπεύθυνος για τα αμυντικά βιομηχανικά συστήματα. Με την τοποθέτηση του κ. Σπηλιόπουλου στον ΟΣΕ, σιγά-σιγά πολλοί εκσυγχρονιστές του πάλαι ποτέ ΠαΣοΚ απορροφώνται από τη ΝΔ. Θα αναρωτηθείτε όμως γιατί η ΝΔ δίνει τόση σημασία σε αυτή την τοποθέτηση. Επειδή ο κ. Σπηλιόπουλος ως υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας (στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές) μπορεί να μην κατάφερε να εκλεγεί, αλλά στέρησε την εκλογή από τον Γ. Κατσιφάρα (που τον στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ) βοηθώντας παράλληλα και τον εκλεκτό της ΝΔ κ. Φαρμάκη να εκλεγεί. Στην προεκλογική περίοδο ο κ. Σπηλιόπουλος εξαπέλυε μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του κ. Κατσιφάρα κατηγορώντας τον ότι είχε στα ψηφοδέλτιά του πολλούς Συριζαίους και του ζητούσε να δεχθεί την κεντρική γραμμή του ΚΙΝΑΛ που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ νέα Δεξιά.

■■■

Μοιάζει ο Τσίπρας με τον Μπόρις Τζόνσον;

Άρθρο με τίτλο «Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2019» φιλοξενεί η εφημερίδα «Independent» στην ηλεκτρονική της έκδοση. Επιχειρώντας ο αρθρογράφος να εξηγήσει γιατί χρησιμοποιεί

αυτόν τον παραλληλισμό ξεκινά το κείμενό του με τη φράση «μολονότι ο Μπόρις Τζόνσον αρέσκεται στο να απαγγέλλει αρχαίους έλληνες ποιητές από μνήμης, εν τούτοις ολοένα και περισσότερο ακούγεται σαν τον έλληνα πρωθυπουργό του 2015, τον Αλέξη Τσίπρα. Ως νεοκλεγμένοι ηγέτες και οι δύο πολιτικοί αμφισβήτησαν τις συμφωνίες των προκατόχων τους με την ΕΕ και κατέφυγαν στον λαϊκισμό σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον δυσάρεστο συμβιβασμό και το επερχόμενο τελεσίγραφο».

■■■

Ο Βούρτσης και ο Βρούτσης

Εως τώρα όλοι γνωρίζαμε τον Νίκο Βούτση πρώην πρόεδρο της Βουλής και τον Γιάννη Βρούτση υπουργό Εργασίας. Ουδείς όμως γνώριζε τον Χαράλαμπο Βούρτση, ο οποίος με απόφαση του Γιάννη Βρούτση τοποθετείται γενικός επιθεωρητής της Επιθεώρησης Εργασίας. Πρόκειται για έναν εξαίρετο υπάλληλο που είχε διατελέσει και προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών.