Σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν οι δημόσιες εγγραφές (IPOs)

Συνεχείς ενδείξεις παρά την είσοδο εταιρειών unicorns στις αγορές – Η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η βιομηχανία ήταν οι πιο ενεργοί τομείς το α’ εξάμηνο του 2019

Ένα ακόμη σημάδι για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης που όλοι τρέμουν προκύπτει από την έρευνα της ΕΥ η οποία αποκαλύπτει ότι οι δημόσιες εγγραφές στον κόσμο παρουσιάζει συνεχείς ενδείξεις επιβράδυνσης κατά το β’ τρίμηνο του 2019.

Κι αυτό παρά την αυξητική τάση εγγραφών στις εταιρίες unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δισ. δολ.) που σημειώθηκε ωθώντας μάλιστα τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η κύρια αιτία της επιβράδυνσης το β’ τρίμηνο του 2019 είναι η διαρκής γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικές εντάσεις.

Σύμφωνα με την EY το α’ εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 507 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά κεφάλαια 71,9 δισ. δολάρια.

Κατά το β΄εξάμηνο ο αριθμός των εγγραφών μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το α’ εξάμηνο.

Ωστσόσο οι αποδόσεις πρώτης ημέρας στις κύριες αγορές αυξήθηκαν κατά 15,4% κατά μέσο όρο, ενώ οι αποδόσεις μετά τη δημόσια εγγραφή αυξήθηκαν κατά 28,4%.

Η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η βιομηχανία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εγγραφών κατά το α’ εξάμηνο του 2019, με συνολικά 266 εγγραφές (52% του συνόλου παγκοσμίως), οι οποίες άντλησαν συνολικά 47,8 δισ. δολάρια (66% των παγκόσμιων εσόδων). Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, η τεχνολογία ήταν ο πιο ισχυρός κλάδος, συγκεντρώνοντας 29,3 δισ. δολάρια (41% των παγκόσμιων εσόδων). Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO trends: Q2 2019.

Η ΕΜΕΙΑ συνεχίζει να δρα με προσοχή εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών, αλλά και των εσόδων, σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2018, φθάνοντας τις 123 εγγραφές (μια μείωση της τάξης του 53%) και συγκεντρώνοντας συνολικά 16 δισ. δολάρια (μείωση κατά 48%). Παρά τις προκλήσεις αυτές, η περιοχή της ΕΜΕΙΑ κατέγραψε πέντε από τις δέκα κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως από πλευράς εσόδων και δύο από πλευράς αριθμού εγγραφών το 2019. Εν κατακλείδι, εξαιτίας των σημαντικών εσόδων πρώτης ημέρας από την απόδοση των δημοσίων εγγραφών και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι αγορές στην ΕΜΕΙΑ αναμένεται να επιταχύνουν στο δεύτερο μισό του 2019.

Η Ευρώπη σημείωσε μια σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2019, με τον αριθμό των εγγραφών (48) να αυξάνεται κατά 100% και τα έσοδα (12,5 δισ. δολάρια) κατά 3.338%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διασυνοριακή δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το β’ τρίμηνο, με 11 δημόσιες εγγραφές, που άντλησαν κεφάλαια 4,5 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικού Συμβούλου & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η σημαντική άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά το α’ εξάμηνο του 2019, η οποία αντικατοπτρίζει τις γενικότερες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτεί μια ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Η βελτίωση αυτή του κλίματος ελπίζουμε πως θα αποτυπωθεί και στις επόμενες σχετικές έρευνες της ΕΥ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας και προσελκύοντας επενδύσεις».

Η αμερικανική αγορά

Κατά το β’ τρίμηνο του 2019, στην Αμερικανική Ήπειρο ολοκληρώθηκαν 87 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 28,1 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 5% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 50% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η συνολική δραστηριότητα της περιοχής για το 2019 μειώθηκε κατά 14% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018, με 118 εγγραφές, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12% φθάνοντας τα 33,6 δισ. δολάρια.

Τι έγινε στην Ασία

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ εξακολουθούν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών το 2019, διατηρώντας τη στα επίπεδα του 2018. Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το 2019 μειώθηκε κατά 12% ως προς τον αριθμό (266) και 27% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια (22,3 δισ. δολάρια), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018. Παρόλα αυτά, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το 2019, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, καθώς έξι από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια παγκοσμίως βρίσκονται στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk