Κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται να λάβει καθαρά «στο χέρι» και πριν από την επιβολή φόρου εισοδήματος περισσότερα από 3.725,11 ευρώ στο τέλος του μήνα, μετά το πλαφόν στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα αυτών, ενώ όσοι ελάμβαναν υψηλότερες «χρυσές» συντάξεις θα κληθούν τώρα να επιστρέψουν το υπερβάλλον ποσό με μηναία παρακράτηση 20% των αποδοχών τους. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε χθες στην έκδοση της εγκυκλίου με την οποία ενεργοποιείται στην πράξη η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή καθιερώνοντας μηνιαίο πλαφόν 4.608 ευρώ. Το πλαφόν αυτό όμως αφορά τις μεικτές αποδοχές, πριν από την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου. Με την επιβολή της εισφοράς οι καθαρές προ φόρων αποδοχές περιορίζονται σε 3.725,11 ευρώ και στη συνέχεια έρχεται και η παρακράτηση φόρου εισοδήματος να περιορίσει περαιτέρω τις αποδοχές.

Η εγκύκλιος ορίζει ως ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο της πλήρους εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ασφάλισης. Ετσι με τον πολλαπλασιασμό των 384 ευρώ της κύριας εθνικής σύνταξης επί δώδεκα προκύπτει το μεικτό πλαφόν των 4.608 ευρώ.

Οπως ορίζει η εγκύκλιος επί του ακαθάριστου ποσού των 4.608,00 ευρώ, εφαρμόζεται αρχικώς η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ, όπου αυτή επιβάλλεται. Ετσι, το αρχικό ποσό περιορίζεται κατά 645,12 ευρώ στα 3.962,88 ευρώ.

Στη συνέχεια στο εναπομείναν ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ παρακρατείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% και τα 3.962,88 ευρώ (με συντελεστή 6%) περιορίζονται στα 3.725,11 ευρώ.

Εξυπακούεται, αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων που με βάση διατάξεις νόμων έχουν εξαιρεθεί από την ΕΑΣ η εξαίρεση εξακολουθεί υφιστάμενη και επί του νέου ανωτάτου ορίου σύνταξης. Το ίδιο συμβαίνει και εφόσον υφίσταται εξαίρεση από την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.
Σε κάθε περίπτωση εφαρμογής του ανωτάτου ορίου σύνταξης ή συντάξεων το καθαρό ποσό που καταβάλλεται στον συνταξιούχο προκύπτει μετά τον υπολογισμό των νόμιμων κρατήσεων, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

Ετσι σε περίπτωση αυξομείωσης του ύψους των νομίμων κρατήσεων μεταβάλλεται και το καταβαλλόμενο καθαρό ποσό.

Ποιους αφορά το πλαφόν στις συντάξεις;

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά;

Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται για τις επικουρικές συντάξεις;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Τετάρτης

Οι εισφορές ρίχνουν κι άλλο τις χρυσές συντάξεις