Οι G7 στο Μπιαρίτς: Προς αδιέξοδο η Σύνοδος λόγω εμπορίου και κλίματος

Η Σύνοδος Κορυφής των G7 ενδέχεται να ολοκληρωθεί χωρίς κοινό ανακοινωθέν λόγω της διάστασης απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά από το 1975 οπότε ξεκίνησαν οι συναντήσεις του είδους.

Η σύνοδος κορυφής της ομάδας των επτά (G7) η οποία θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία ενδέχεται να ολοκληρωθεί χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, λόγω της διάστασης των απόψεων των χωρών-μελών της ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Οι διαφωνίες των ΗΠΑ

Εάν το ενδεχόμενο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά αφότου άρχισαν οι συναντήσεις του είδους, το 1975, επισήμανε το NHK.

Η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των συμμάχων γίνεται ολοένα δυσκολότερη στην ετήσια αυτή συνάντηση, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαφωνεί κάθετα με τις υπόλοιπες χώρες ως προς τον χειρισμό των θεμάτων τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα πεδία του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά διμερείς εμπορικές συμφωνίες, όχι πολυμερείς. Η κυβέρνησή του εξάλλου συνεχίζει την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αψηφώντας τις ενστάσεις των Ευρωπαίων.

Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί από την 24η ως την 26η Αυγούστου στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk