Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Standard & Poor’s υποβάθμισαν χθες Παρασκευή το αξιόχρεο της Αργεντινής, επικαλούμενοι την κατ’ αυτούς μεγαλύτερη πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών, το οποίο προκάλεσε σοκ στις αγορές επιτείνοντας την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.

Σε ελεύθερη πτώση

Οι αγορές στην Αργεντινή βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας μετά την καθαρή νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Το εύρος της νίκης του Φερνάντες ερμηνεύθηκε από παράγοντες των αγορών ως ένδειξη ότι οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο και πιθανόν να βάλει τέλος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές λιτότητας εντός των ορίων του προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι υποβαθμίσεις επιστέγασαν τη δύσκολη εβδομάδα στο Μπουένος Αιρες, κατά τη διάρκεια της οποίας το πέσο έχασε σχεδόν 20% της αξίας του, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να εκποιήσει μέρος του αποθεματικού της σε δολάρια.

«Αυξημένη αβεβαιότητα»

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών τίτλων της Αργεντινής από B σε CCC, ενώ ο Standard & Poor’s το μείωσε από B σε B-.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα για την ακολουθούμενη πολιτική μετά τις προκριματικές εκλογές, τη σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, καθώς και την αναμενόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που αυξάνει την πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών ή κάποιου είδους αναδιάρθρωσης χρέους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος αναμένει πως το ΑΕΠ της Αργεντινής θα συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2019, από 1,7% που προέβλεπε ως τώρα, και το κρατικό χρέος θα αυξηθεί στο 95% επί του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Ο S&P προβλέπει από την πλευρά του συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής κατά 2,3% το 2019, από 1,6%.

Πιο βαθιά στα «σκουπίδια»…

Αναλυτής της UBS εκτίμησε ότι οι υποβαθμίσεις δεν αλλάζουν στην ουσία την άποψη πολλών παραγόντων των αγορών για το χρέος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Η Αργεντινή βρισκόταν ήδη βαθιά στην περιοχή των “σκουπιδιών” και αυτό σπρώχνει την αξιολόγησή της λίγο πιο βαθιά, αλλά αποκαλύπτει λιγοστές νέες πληροφορίες στους επενδυτές», δήλωσε, χρησιμοποιώντας τον όρο για τα κρατικά ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης δεν θεωρούν πως αποτελούν επένδυση.

Ο Fitch ανέφερε πως αναμένει μηδενική ανάπτυξη το 2020, ο S&P 0,5%, από 2,2%. Οι οίκοι επικαλούνται την αβεβαιότητα για την πολιτική του Φερνάντες.

Σύμφωνα με τον πρώτο οίκο, οι πιθανότητες νίκης του Αλμπέρτο Φερνάντες αυξάνονται και το γεγονός ότι υποψήφια αντιπρόεδρος είναι η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ΔΝΤ, εντείνει τις αμφιβολίες για το πρόγραμμα στήριξης.

Κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης

Η αξιολόγηση ενδέχεται να υποβαθμιστεί περαιτέρω τους επόμενους 12-18 μήνες, αν «οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πιέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται», σύμφωνα με τον S&P, που θεωρεί ότι η πιθανότητα είναι «μεγαλύτερη από μία στις τρεις» να υπάρξει νέα υποβάθμιση μέσα «στον επόμενο χρόνο».

Μετά τη βαριά ήττα του, ο Μάκρι ανακοίνωσε την Τετάρτη σειρά μέτρων για να δοθεί «ώθηση» στην αγοραστική δυνατότητα της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων, ανάμεσά τους την αύξηση του κατώτερου μισθού, πριμ παραγωγικότητας, μείωση των φόρων και πάγωμα των τιμών των καυσίμων.

Ο Μαουρίσιο Μάκρι και ο Αλμπέρτο Φερνάντες κάλεσαν να αποκατασταθεί η ηρεμία και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν, αλλά η καταιγίδα στις αγορές κάθε άλλο παρά πέρασε.

Πηγή: ΑΠΕ