Οι ηθοποιοί Εύα Λονγκόρια και Αμέρικα Φεράρα και περισσότεροι από 200 Λατίνοι καλλιτέχνες και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγραψαν μια επιστολή συμπαράστασης προς την
λατινοαμερικανική κοινότητα, στον απόηχο του μακελειού στο Τέξας και των εφόδων κατά μεταναστών στο Μισισίπι.

Η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ και οι τραγουδιστές Ρίκι Μάρτιν και Λιν-Μάνουελ Μιράντα στήριξαν, επίσης, την επιστολή, με την οποία οι συνυπογράφοντες καλούν όλους όσοι δεν ανήκουν στη λατινοαμερικανική κοινότητα να «καταδικάσουν ανοικτά το μίσος».

«Εάν νιώθεις τρομοκρατημένος, συντετριμμένος και νικημένος από το μπαράζ επιθέσεων εναντίον της κοινότητάς μας, δεν είσαι μόνος» τονίζεται στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε στους New York Times, τη La Opinion και άλλες εφημερίδες.

Η επιστολή ακολουθεί την ένοπλη επίθεση στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας, στις 3 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων και το κίνητρο της οποίας πιστεύεται πως ήταν φυλετικό, αλλά και τη σύλληψη 680 ανθρώπων σε εφόδους κατά μεταναστών την περασμένη εβδομάδα στο Μισισίπι.

Και τα δύο γεγονότα εκτυλίχθηκαν στον απόηχο των κατηγοριών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τροφοδοτεί τον φυλετικό διχασμό με τη ρητορική του και την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Δεν θα μας διαλύσουν. Δεν θα σιωπήσουμε. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε κάθε γεμάτη μίσος και απάνθρωπη συμπεριφορά εναντίον της κοινότητάς μας. Θα απαιτήσουμε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Απευθύνεται, δε, έκκληση στους συμμάχους της λατινοαμερικανικής κοινότητας να «καταδικάσουν ανοικτά το μίσος, να στηρίξουν οικονομικά οργανώσεις που στηρίζουν την κοινότητά μας και να κάνουν τους ηγέτες μας να λογοδοτήσουν».

Η πρώην πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς «Desperate Housewives» Εύα Λονγκόρια αναφέρει σε μια ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «ηθική κρίση… και επιλέγουμε αυτή τη στιγμή να υψώσουμε τις φωνές μας και να μιλήσουμε».