Στην φιλμογραφία του ως ηθοποιού θα βρει κανείς περισσότερες από 110 εμφανίσεις σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ομως η Ιστορία θα θυμάται για πάντα τον Πίτερ Φόντα που πέθανε την Παρασκευή 16 Αυγούστου στο Λος Αντζελες σε ηλικία 79 ετών, ως έναν από τους δύο μοτοσυκλετιστές που αναζητούν το αμερικανικό όνειρο στην θρυλική ταινία «Ξέγνοιαστος καβαλλάρης» του Ντένις Χόπερ, γνωστή κυρίως με τον πρωτότυπο τίτλο της, «Easy rider». Ο Φόντα και ο Χόπερ, ο Γουάιατ/ Κάπτεν Αμέρικα και ο Μπίλι, μόνοι σε μια εχθρική Αμερική που μισεί την ελευθερία, μισεί την νεολαία και τελικά την σκοτώνει χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Η ταινία – στην οποία ο Φόντα ήταν επίσης συμπαραγωγός αλλά και συνσεναριογράφος μαζί με τους Χόπερ και Τέρι Σάουδερν – προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών το 1969 και από εκεί ακολούθησε θριαμβευτική πορεία, φτάνοντας ως τα Οσκαρ. Απέσπασε μια υποψηφιότητα για το σενάριό της αλλά και μια για τον Τζακ Νίκολσον (η πρώτη του, στην κατηγορία του Β’ ανδρικού ρόλου) που με αυτήν την εμφάνισή του, είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται προς τους ουρανούς. Επίσης, άλλαξε στην κυριολεξία την Ιστορία του κινηματογράφου διότι ως ανεξάρτητη παραγωγή που ήταν είχε τεράστια έσοδα συγκριτικά με το κόστος της. Στην ουσία η επιτυχία της άνοιξε την πόρτα στην δημιουργία περισσότερων ανεξάρτητων ταινιών.

Γιός του θρυλικού αμερικανού ηθοποιού Χένρι Φόντα, αδελφός της επίσης θρυλικής ηθοποιού Τζέιν Φόντα και πατέρας της ηθοποιού Μπρίτζετ Φόντα, ο Πίτερ Φόντα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1940 και μπήκε στον χώρο της σόου μπιζ λίγο μετά τα 20. Μετά το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ, αρχικώς εμφανιζόταν στην τηλεόραση (σε σειρές όπως οι  «Naked City», «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει» και «Wagon trail») και αργότερα στον κινηματογράφο. Μια από τις πρώτες επιτυχίες του  ήταν οι «Κολασμένοι άγγελοι της ασφάλτου» («The Wild Angels»), όπου υποδύθηκε τον αρχηγό μιας συμμορίας μοτοσυκλετιστών που τρομοκρατούν τις πόλεις της αμερικανικής υπαίθρου, το ακριβώς αντίθετο του Γουάιατ/ eΚάπτεν Αμέρικα που θα έπαιζε τρία χρόνια αργότερα στον «Ξέγνοιαστο καβαλλάρη».

Ηταν η εποχή της ψυχεδέλειας και το όνομα του Πίτερ Φόντα συνδέθηκε με αρκετές ταινίες που μιλούσαν για τα «παιδιά των λουλουδιών» και την επιρροή του LSD. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν τα πήγε ποτέ καλά με τον πατέρα του Χένρι, ηθοποιό άλλης γενιάς. Ανάμεσά στις ταινίες αυτές είναι  και το cult movie «Αμαρτωλό ταξίδι» («The trip») όπου εμφανίζεται μαζί με τον Ντ. Χόπερ. Όλα άλλαξαν με τον «Ξέγνοιαστο καβαλλάρη», μια ρομαντική και απομυθποιητική ταινία, πάνω σε δύο 30άρηδες που χωρίς να έχουν την διάθεση να πειράξουν κανέναν, διασχίζουν την Αμερική από την μια άκρη της στην άλλη με σκοπό να την ανακαλύψουν.

Περιέργως η καριέρα του Π. Φόνταν δεν είχε ανάλογη συνέχεια και δεν θα ήταν ακραίο αν λέγαμε ότι το «Easy rider» ήταν το «ταβάνι» της. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι στην διάρκειά αυτής της καριέρας δεν θα βρει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα όπως το γουέστερν «Πληρωμένος φονιάς» (1971) που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Φόντα ή κάποιες ταινίες όπως οι «Πρόστυχη Μαίρη και ο Τρελός Λάρι» (1974), η «Απειλή από το μέλλον» (1976) και κυρίως το «Χρυσάφι του Οδυσσέα» (1996) χάρη στο οποίο ο Φόντα κέρδισε την μοναδική υποψηφιότητα του στην κατηγορία του Α’ ανδρικού ρόλου, έχοντας παίξει έναν ευαίσθητο μελισσοκόμο.