Άνοιξε και πάλι σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και προγραμματίστηκαν εκ νέου εκατοντάδες πτήσεις που είχαν ακυρωθεί τις τελευταίες δύο μέρες, μετά τις κινητοποιήσεις διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης των ταραχών, καθώς βαθαίνει η κρίση στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι Αρχές του αεροδρομίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξασφάλισαν προσωρινή εντολή για να αποτρέπουν αυτούς που «παράνομα και σκόπιμα παρεμποδίζουν» τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ έπειτα από άλλη μια νύχτα ταραχών.

«Επίσης, θα αποτραπεί η παρουσία ή η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση ή διαμαρτυρία ή εκδήλωση που διαταράσσει τη δημόσια τάξη στο αεροδρόμιο, πέραν της περιοχής που έχουν ορίσει οι Αρχές του αεροδρομίου» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Νωρίς σήμερα το πρωί περίπου 30 διαδηλωτές παρέμεναν στο αεροδρόμιο, την ώρα που οι υπάλληλοι εργάζονταν για τον καθαρισμό των χώρων από τα συντρίμμια και τις κηλίδες αίματος από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι θυρίδες ελέγχου των εισιτηρίων είχαν ξανανοίξει και ουρές σχηματίζονταν από ταξιδιώτες που περίμεναν όλη τη νύχτα για τις πτήσεις τους.

Η αστυνομία καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας και σημείωσε σήμερα ότι μια μεγάλη ομάδα «παρενόχλησε και επιτέθηκε σε έναν επισκέπτη και ένα δημοσιογράφο».

Ορισμένοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο ένας από αυτούς τους άνδρες ήταν μυστικός πράκτορας της Κίνας και ο άλλος δημοσιογράφος της κινεζικής εφημερίδας Global Times.

Πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πρόσφατες ταραχές, σύμφωνα με την αστυνομία, με τους οποίους ανεβαίνει σε περισσότερους από 600 ο αριθμός των συλληφθέντων από τον Ιούνιο, όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, ενώ η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τις χιλιάδες διαδηλωτές.

Ένας 35χρονος διαδηλωτής, ο Ντίκι, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο περισσότερες από δύο ημέρες, δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλωτές θα υπακούσουν στην προσωρινή εντολή που έδωσαν οι Αρχές του αεροδρομίου, αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τους χώρους του, παρά την οργή που αισθάνονται απέναντι στην κυβέρνηση και την αστυνομία, όπως και για τις συμμορίες στις οποίες επιρρίπτουν την ευθύνη για επιθέσεις σε κάποιους διαδηλωτές.

«Είδαμε την κυβέρνηση να συλλαμβάνει πολλούς ανθρώπους, πολλοί έχουν τραυματιστεί, κάποιοι αυτοκτόνησαν. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό που αξίζουμε, διαφορετικά όλο αυτό θα ήταν μάταιο» σημείωσε ο Ντίκι, ο οποίος ζήτησε να μη δοθεί στη δημοσιότητα το επώνυμό του.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η κινεζική κυβέρνηση μεταφέρει στρατιώτες στη μεθόριο με το Χονγκ Κονγκ και συνέστησε ηρεμία.

Ο Τραμπ περιέγραψε τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ ως περίπλοκα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και έκανε λόγο «για ελευθερία» χωρίς κανείς να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί.

Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ έπεσε χθες, Τρίτη, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και επτά μήνες, ενώ η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι η πόλη εξωθήθηκε σε μια κατάσταση «πανικού και χάους».

Η Κίνα κατήγγειλε ότι ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν στην αστυνομία, σημειώνοντας ότι οι συγκρούσεις αυτές δείχνουν «τη βλάστηση της τρομοκρατίας».

Επίσης, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν χθες το Πεκίνο να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με πιο αποφασιστικό τρόπο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αστυνομία μετά τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η Λαϊκή Ημερησία της Κίνας επισήμανε χθες σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι η αυστηρή χρήση «του νόμου για να σταματήσει η βία και να αποκατασταθεί η τάξη είναι το πιο σημαντικό και επείγον καθήκον του Χονγκ Κονγκ».

Επίσης, σε άλλο άρθρο ενός ερευνητή του Πανεπιστημίου της Σεντζέν, που δημοσίευσε η «Λαϊκή Ημερησία», υπογραμμιζόταν ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Τα κινεζικά μέσα ανάρτησαν επίσης μηνύματα υποστήριξης προς την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» αυτό που συμβαίνει στην πόλη. Οι αναρτήσεις αυτού του είδους ήταν αυτές που είχαν χθες τα περισσότερα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

«Και εμείς υποστηρίζουμε την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ!» αναφερόταν σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Weibo της «Λαϊκής Ημερησίας», την οποία αναπαρήγαγαν περισσότερες από 500.000 φορές οι χρήστες του κινεζικού αυτού μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο.

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ριζοσπαστικές ομάδες και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών και συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές, μια καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που πυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)