Ο Τζέφρι Επστάιν, κατηγορούμενος για παιδεραστία και συμμετοχή σε κύκλωμα πορνείας ανήλικων γυναικών, δεν ήταν τόσο πλούσιος όσο παρίστανε ενώ η πηγή του πλούτου του παραμένει μυστήριο. Το γεγονός ότι βρέθηκε νεκρός στο κελί του το Σάββατο δεν αναμένεται να βάλει τέλος στις έρευνες διότι υπάρχουν και άλλα μέλη στο κύκλωμα, όπως η 57χρονη Γκισλέν Μάξγουελ, κόρη του βρετανού πρώην εκδότη της Mirror και απατεώνα.

Η κυριότερη πηγή του πλούτου του 66χρονου Επστάιν ήταν ο Λέσλι Ουέξνερ, o 81χρονος σήμερα ιδιοκτήτης της L Brands στην οποία ανήκουν τα εσώρουχα Victoria’s Secret και τα καλλυντικά Bath & Body Works.

Πρόσφατα ο Ουέξνερ κατέθεσε μήνυση κατά του Επστάιν, κατηγορώντας τον ότι υπεξαίρεσε χρήματα όταν χειριζόταν τα οικονομικά του. Παραμένει μυστήριο όμως γιατί ο Ουέξνερ, που διέκοψε τις σχέσεις με τον Επστάιν πριν από 12 χρόνια, περίμενε τόσον καιρό για να κάνει την μήνυση.

Επί 16 χρόνια, ο Επστάιν είχε τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών του Ουέξνερ: μπορούσε να υπογράφει επιταγές, να δανείζεται χρήματα, να αγοράζει και να πουλάει ακίνητα και να προσλαμβάνει προσωπικό για λογαριασμό του. Με τα χρόνια, ο Επστάιν απέκτησε ένα αρχοντικό στη Νέα Υόρκη (το μεγαλύτερο ιδιωτικό αρχοντικό στο Μανχάταν), ένα ιδιωτικό αεροπλάνο και μια πολυτελή κατοικία που όλα τους προηγουμένως ανήκαν στον Ουέξνερ και σήμερα έχουν συνολική αξία γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη δεκαετία του ’80, όταν ο Επστάιν ήταν 30άρης και ο Ουέξνερ 45άρης. Σύντομα οι γνωστοί του Ουέξνερ, τους οποίους άρχισε να κάνει πέρα ο Επστάιν, άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί ένας τόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας έδειχνε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτόν τον «επενδυτή» με το ελάχιστα εντυπωσιακό βιογραφικό. Ο Επστάιν δίδασκε μαθηματικά σε ένα υψηλού κύρους ιδιωτικό γυμνάσιο του Μανχάταν προτού πιάσει δουλειά σε μια τράπεζα και έλεγε ψέματα για τις σπουδές του.

Ο ρόλος του Επστάιν ήταν «διαχειριστής της περιουσίας» του Ουέξνερ, ο οποίος το 1991 υπέγραψε ένα πληρεξούσιο που έδινε στον Επστάιν «πλήρη εξουσία να προβαίνει σε κάθε αναγκαία πράξη» για λογαριασμό του. Από τότε και μετά ο Επστάιν άρχισε να πλουτίζει καθώς μέρος της περιουσίας του Ουέξνερ κατέληξε στα χέρια του. Άλλωστε ο Επστάιν δεν διέθετε μεγάλη λίστα με πελάτες, όπως κοκορευόταν _ ο Ουέξνερ ήταν μακράν ο καλύτερος και μεγαλύτερος πελάτης του.

Ακόμη και ακίνητα που απέκτησε ο Επστάιν και δεν ανήκαν προηγουμένως στον Ουέξνερ αγοράστηκαν με σκοτεινές μεθόδους. Όπως το νησί Λιτλ Σεντ Τζέιμς των Παρθένων Νήσων που απέκτησε ως εξής: το 1992, ο Επστάιν αγόρασε ένα ακίνητο του Ουέξνερ στο Οχάιο προς 3,5 εκατ. δολάρια και λίγα χρόνια αργότερα του το

πούλησε πίσω προς 8 εκατ. (ενώ η αξία του δεν είχε αλλάξει). Την ίδια περίοδο, ο Επστάιν αγόρασε το νησί προς 7,95 εκατ. δολάρια.

Με κάτι τέτοια, ο Επστάιν πλασαριζόταν σαν πολύ ισχυρός επενδυτής και στο απόγειό του, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ισχυριζόταν πως για να αναλάβει έναν πελάτη, έπρεπε αυτός να επενδύσει τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια. Ισχυριζόταν επίσης ότι η εταιρεία του απασχολούσε 150 άτομα, ενώ στην πραγματικότητα είχε 20 υπαλλήλους.

Οι σχέσεις του Ουέξνερ με τον Επστάιν άρχισαν να χαλάνε το 2007, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Επστάιν πλησίαζε νεαρά κορίτσια λέγοντάς τους ότι αναζητούσε μοντέλα για την Victoria’s Secret (η συμμετοχή στις επιδείξεις της μπορεί να φτιάξει την καριέρα ενός μοντέλου, όμως η εταιρεία επιλέγει τα μοντέλα της αποκλειστικά μέσω πρακτορείων). Με πρόσχημα να εξετάσει τις αναλογίες τους, ο Επστάιν τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Ο Ουέξνερ υποστηρίζει ότι οι σχέσεις του με τον Επστάιν διακόπηκαν εντελώς όταν αυτός δήλωσε ένοχος σε κατηγορία για εξώθηση ανήλικης στην πορνεία το 2008.