Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι δήλωσε σήμερα ότι θα μειώσει τους φόρους εισοδήματος των μισθωτών και θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για παροχή δημόσιων υπηρεσιών έπειτα από δύο ημέρες οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε η νίκη του συνδυασμού της αντιπολίτευσης υπό τον Αλμπέρτο Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές.

Η συντριπτική νίκη του Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του Μάκρι στις 27 Οκτωβρίου και προκάλεσε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα βρίσκεται στα 12.500 πέσος (190 ευρώ), το ύψος της οποίας δεν διευκρινίστηκε.

Θα δοθεί επίσης έκτακτη κοινωνική βοήθεια 2.000 πέσος (30 ευρώ) στους μισθωτούς και 5.000 πέσος (76 ευρώ) στους δημόσιους υπαλλήλους και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μάκρι ανακοίνωσε επίσης ότι οι τιμές της βενζίνης στην Αργεντινή θα παγώσουν για 90 ημέρες στο πλαίσιο του σχεδίου του που αποσκοπεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

«Τα μέτρα που παίρνω και που πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας τώρα είναι επειδή σας άκουσα. Άκουσα τι θέλατε να μου πείτε την Κυριακή», είπε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Αυτά είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν 17 εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», είπε ο Μάκρι, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με την αντιπολίτευση.

Η κατάρρευση του νομίσματος, του χρηματιστηρίου και των ομολόγων της Αργεντινής τη Δευτέρα –που ήταν η μεγαλύτερη από εποχή της κρίσης χρέους στη νοτιοαμερικανική χώρα το 2011– προκάλεσε κύματα αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές.

Το πέσο έκλεισε 4,29% χαμηλότερα στα 55,9 πέσος ανά δολάριο χθες Τρίτη αφού είχε φθάσει μέχρι τα 59 νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας. Η ισοτιμία του νομίσματος έναντι του δολαρίου έφθασε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, 65:1, σημειώνοντας πτώση 30%.

Ο Μάκρι περιέκοψε τις επιδοτήσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και άλλες υπηρεσίες προκειμένου να μειώσει το χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, προκαλώντας τη σημαντικότερη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και της βενζίνης μετά την έναρξη της θητείας του το 2015. Οι επώδυνες περικοπές, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας δανεισμού ύψους 57 δισεκ. δολαρίων που διαπραγματεύτηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέρυσι, βύθισαν τη δημοτικότητά του.

Ο Φερνάντες, υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές με μια μεγαλύτερη του αναμενομένου διαφορά (15 ποσοστιαίες μονάδες, 47% έναντι 32%) από τον Μάκρι που είναι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς.

Οι Αργεντίνοι απολάμβαναν γενναιόδωρες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες. Ο Αλμπέρτο Φερνάντες έχει υποσχεθεί πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα για τους συνταξιούχους και καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους ενώ επιπλήττει τον Μάκρι για την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.

Ο Μάκρι αρνήθηκε τη Δευτέρα την ευθύνη για τις οικονομικές ανταράξεις λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η αντιπολίτεση πρέπει να κάνει την «αυτοκριτική» της για τις δικές της πολιτικές στον απόηχο της αντίδρασης της αγοράς.

Γόνος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Αργεντινής, ο Μάκρι ανήλθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να επανεκκινήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μέσω ενός κύματος φιλελευθεροποίησης. Ωστόσο η υποσχόμενη ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμη και η Αργεντινή βρίσκεται σε ύφεση με τον πληθωρισμό στο 55% σε ετήσια βάση.

Ο Φερνάντες επέρριψε, και αυτός, στον Μάκρι την ευθύνη για την αναταραχή λέγοντας τη Δευτέρα πως οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι« εξαπατήθηκαν».

«Ο διάλογος είναι ανοικτός, αλλά δεν θέλω να πω ψέματα στους Αργεντίνους. Τι μπορώ να κάνω; Είμαι απλώς ένας υποψήφιος. Δεν υπογράφω διατάγματα», δήλωσε ο Φερνάντες σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής Net TV που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP