Φωτιά στην Εύβοια: Αφανίστηκαν δασικές εκτάσεις του δικτύου Natura 2000

Οι δασικές εκτάσεις που πλήττονται από την καταστροφική πυρκαγιά στην ενδοχώρα της Εύβοιας, βορείως των Ψαχνών και κοντά στα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη και Πλατάνια, ανήκουν στις περιοχές των ορέων της Κεντρικής Εύβοιας που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000

Οι δασικές εκτάσεις που πλήττονται από την καταστροφική πυρκαγιά στην ενδοχώρα της Εύβοιας, βορείως των Ψαχνών και κοντά στα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη και Πλατάνια, ανήκουν στις περιοχές των ορέων της Κεντρικής Εύβοιας που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000.

Το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης, που έχει ως στόχο την προστασία και τη µακροπρόθεσµη διατήρηση των πλέον σημαντικών και απειλούμενων ειδών, καθώς και των ενδιαιτημάτων τους.

Το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:

– Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» (ΖΕΠ), δηλαδή εκτεταμένες περιοχές που έχουν οριστεί με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης και της αναπαραγωγής ειδών ορνιθοπανίδας (μεταναστευτικών και μη) και των βιοτόπων τους στον ευρωπαϊκό χώρο.

– Τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας» (ΤΚΣ), δηλαδή περιοχές που έχουν αξιολογηθεί από το κάθε κράτος-μέλος για τη σημασία τους σχετικά με τη διατήρηση των ζωικών και φυτικών ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Η ακριβής περιγραφή και οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων είναι σημαντικό εργαλείο για την ελληνική πολιτεία και μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, αλλά και για την ανταπόκριση της χώρας μας στις υποχρεώσεις της απέναντι στα όργανα της Ε.Ε.

Η αρχική καταγραφή (1999-2001) των οικοτόπων στην Ελλάδα αφορούσε συνολικά 237 χερσαίες περιοχές συνολικής χερσαίας έκτασης περίπου 2 εκατ. τ.μ.

Το έργο αυτό αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα χαρτογράφηση τύπων οικοτόπων σε περιοχές προστασίας της φύσης, παρήγαγε δε θεματικούς χάρτες (χάρτες τύπων οικοτόπων).

Οι κατωτέρω εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που δυστυχώς υπέστησαν οι προστατευόμενες δασικές εκτάσεις της Κεντρικής Εύβοιας:


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία