Εύβοια – πυρκαγιά: Αναζωπύρωση στη Μακρυμάλλη

Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες στην Εύβοια

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια. Η μεγαλύτερη ανησυχία της Πυροσβεστικής αποτελούν οι αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα σημεία, όπως συνέβη και στο χωριό Μακρυμάλλη.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής ζημιών, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές και 2-3 αυτοκίνητα και ζημιές σε σπίτια.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του One Channel στην Εύβοια, υπήρχε μια αναζωπύρωση στο χωριό Μακρυμάλλη, σε δύο μέτωπα, όπου η Πυροσβεστική έδρασε άμεσα. Ωστόσο σε ένα σπίτια η φωτιά από αναζωπύρωση έφτασε μέχρι και την αυλή του με αποτέλεσμα να κάψει το πίσω μέρος του σπιτιού, το οποίο σώθηκε το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στο σημείο έφτασαν άμεσα εναέρια μέσα και κατάφεραν να τη σβήσουν.

Όπως ανέφερε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, οι αναζωπυρώσεις είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο, ωστόσο είναι μικρού τύπου χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να κινδυνέψει κάποια ανθρώπινη ζωή.

Από τις εικόνες που μεταδίδει το One Channel φαίνεται το έργο των εναέριων μέσων, τα οποία επιχειρούν συνεχώς ρήψεις.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ρήψεις νερού επικεντρώνονται στο χωριό Σταυρός και στα παλαιά λατομεία της Λάρκο, καθώς μέλημα όλων είναι να καταφέρουν να ανασχέχουν τα πύρινα μέτωπα πριν ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο καιρός αποτελεί σύμμαχο της Πυροσβεστικής καθώς οι άνεμοι υποχωρούν.

Ενισχύσεις από άλλες χώρες

Ήδη από χτες το απόγευμα ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ένα ιταλικό αεροσκάφος είναι θέμα χρόνου να επιχειρήσει στην Εύβοια, ενώ σε ένα ακόμα προέκυψε βλάβη και επιδιορθώνεται.

Αεροσκάφος από την Ισπανία αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας κατά τις απογευματινές ώρες.

Η Κροατία δε θα μπορέσει τελικά να αποστείλει αεροσκάφη λόγω μεγάλου βαθμού επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών στη χώρα.

Αισιόδοξα μηνύματα

Πάντως τα τελευταία μηνύματα που φτάνουν από την περιοχή, αφήνουν μία χαραμάδα για αισιοδοξία. Ο Βασίλης Καρακάντζας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες θα μπορέσει να υπάρχει ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Εύβοια.

Για τη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια μίλησε νωρίτερα στο One Channel o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. «Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Γιατί, εάν περιοριστεί, όποια αναζωπύρωση και αν υπάρξει θα είναι αντιμετωπίσιμη» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν εφησυχάζουμε.

Αλλάζουμε τους πυροσβέστες που επιχειρούν τόσες ώρες με άλλους ξεχωριστούς προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη αποδοτικότητα». Επιπλέον, σημείωσε πως αυτή την ώρα επιχειρούν «εφτά αεροσκάφη και εννιά 9 ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων του ελληνικού στρατού. Στο αεροδρόμια της Ελευσίνας βρίσκεται ένα ιταλικό αεροσκάφος και αναμένουμε ακόμα ένα από την Ιταλία, ενώ σε λίγες ώρες θα έχουμε στη διάθεσή μας και δύο αεροσκάφη από την Ισπανία».

Μεγάλη ζημιά στη Μακρυμάλλη

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Εύβοια μίλησε στο One Channel ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Αττάλης-Πλατανίου. «Μεγάλη καταστροφή. Κάηκαν πεύκα, οι ρετσίνες. Ελπίζουμε σε αποζημιώσεις» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος μαζί με άλλους αγρότες συνέδραμαν την πυροσβεστική, φτιάχνοντας λωρίδες και κόβοντας δένδρα. «Μεγάλη η ζημιά στη Μακρυμάλλη. Πρέπει να πέσει το ενεργό μέτωπο γιατί είναι πολύ επικίνδυνο» κατέληξε.

Εγιναν όλα στάχτη

Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το πρωί της Τετάρτης είναι δραματική. Οι στάχτες έχουν απλωθεί σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Εύβοιας ενώ οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών και οικισμών που εκκενώθηκαν χθες, αγωνιούν για το τι θα αντικρίσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της επιστροφής.

Πάντως οι δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης τις τελευταίες ώρες είναι λίγο πιο αισιόδοξες για την πορεία της φωτιάς. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και υπάρχει μία γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς» δήλωσε μιλώντας στο One Channel o πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμάλλης, Μιχάλης Καλαβρής. Ο κ. Καλαβρής, έκανε λόγο για ομαλοποίηση της κατάστασης, με μόνη εξαίρεση την αναζωπύρωση στην περιοχή Σταυρός η οποία όπως εκτίμησε, φαίνεται να είναι ελεγχόμενη.

«Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μέσα στις επόμενες δύο ώρες πιστεύω ότι θα τα έχουμε καταφέρει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαβρής.  Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, από την φωτιά που κατέκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περί τα 20 χιλιάδες στέμματα.

Τεράστια η καταστροφή στο δάσος

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς  μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας έγινε στάχτη.

Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι άνεμοι αυτή τη στιγμή έχουν κοπάσει, βοηθώντας στο έργο των πυροσβεστών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και άμεσα οι πρώτες πυροσβεστικές έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο αλλά και να εκκενώσουν τη Μονή Κοιμήσεων της Θεοτόκου στη Μακρυμάλλη.

Οι πυροσβέστες εκτός από τις φλόγες είχαν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή αλλά και τις τεράστιες φλόγες που αύξαναν το θερμικό φορτίο αλλά κυρίως εμπόδιζαν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις.

Στις 2.30 το μεσημέρι τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι εκκενώνονται, ενώ λίγο αργότερα και το χωριό Σταυρός και Πλατάνα. Κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους με δάκρυα στα μάτια ενώ άλλοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους καταβρέχοντας τα πεύκα που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 και 8 μποφόρ που έπνεαν από το πρωί στην περιοχή δυσχεραίνουν την κατάσβεση αφού τα πτητικά μέσα ανάμεσα σε πυκνούς μαύρους καπνούς προσπαθούν να κάνουν ρίψεις πάνω από το χωριό, ενώ υπεράνθρωπες είναι και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.

Η Πολιτική Προστασία ζήτησε και έλαβε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό καθώς η Ιταλία σε πρώτη φάση έστειλε δύο αεροσκάφη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία