Στην Εύβοια έφτασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο και αμέσως μετά στις δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στις προσπάθειες για ανάσχεση του πύρινου μετώπου.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άνδρες της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για ότι έκαναν προκειμένου να υποστηρίξουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια» τόνισε για να προσθέσει πως δεν  επιτρέπεται εφησυχασμός. «Να ακούτε τις εντολές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταγραφής των ζημιών, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις καταστροφές.

Νωρίτερα, πρωθυπουργός -κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης- Στυλιανίδης

«Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα, σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά αυτά του ευρωπαϊκού νότου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «θέλω να διαβεβαιώσω τον Χρήστο Στυλιανίδη, πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ο μηχανισμός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη» σχετικά με τον μηχανισμό RescEU.