Ο υπουργός που δεν κοιμάται

Εχει μέρες να κοιμηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτογραφία) λόγω των πυρκαγιών, που είναι διπλάσιες από πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά δεν διαμαρτύρεται. Βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο επιχειρήσεων συντονίζοντας τις ενέργειες κατάσβεσης. Περισσότερο όμως τον απασχολεί το γεγονός ότι οι πυροσβέστες έχουν να κοιμηθούν εδώ και έναν μήνα. Και όμως αποδίδουν τα μέγιστα. Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε από πέρυσι στις υπηρεσίες πυρόσβεσης μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι;

Κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι περισσότεροι «έχουν πάρει το μάθημά τους από το Μάτι, έβαλαν μυαλό», είναι πιο προσεκτικοί, πιο οργανωμένοι, πιο αφοσιωμένοι στο καθήκον τους. Οι πυροσβέστες είχαν χάσει το ηθικό τους, τη δύναμή τους «και τώρα προσπαθούμε να τους δώσουμε θάρρος, δύναμη και αυτοπεποίθηση» λέει

Ηταν τόσο η σοβαρή κατάσταση με την πυρκαγιά στην Εύβοια που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά και επέστρεψε στην Αθήνα.

Η ΕΡΤ σε νέες περιπέτειες

Είπα να μην ασχοληθώ ξανά με το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έως ότου η νέα ηγεσία της ΕΡΤ περάσει από ακρόαση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή (Θεσμών και Διαφάνειας), στα τέλη Αυγούστου, αλλά τα γεγονότα δεν με αφήνουν να αγιάσω, τέτοιες άγιες μέρες που είναι, παραμονές της Παναγίας. Και τούτο επειδή μαθαίνω ότι πρώτον, υπήρξε αυγουστιάτικα παράδοση-παραλαβή στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (στο Μέγαρο Μαξίμου) και δεύτερον, έμαθα τι ακριβώς θα κάνει στην ΕΡΤ ο νέος πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος σας λέω από τώρα πως δεν θα έχει αρμοδιότητες, ούτε καν στη διαμόρφωση του προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στο υπόγειο του Μαξίμου, απουσιάζοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου. Ο κ. Ζούλας παρέδωσε το γραφείο στον Δημήτρη Τσιόδρα. Η τελετή μη νομίζετε ότι κράτησε πολύ, αφού όλο αυτό το διάστημα ο κ. Τσιόδρας βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν. Συνεπώς τι παρέλαβε; Παρέλαβε πρωτίστως λίστες δημοσιογράφων με ονόματα και τηλέφωνα ώστε να τους ενημερώνει (όποτε και όταν κρίνει σκόπιμο) για τις δραστηριότητες των Πρωθυπουργού. Επίσης παρέλαβε τους κωδικούς για τα κοινωνικά δίκτυα και τον κατάλογο με τα τριψήφια (απόρρητα) τηλέφωνα των υπουργών.

Το «ξύλο» που τρώει ο Ζούλας

Ο κ. Ζούλας, όπως ο ίδιος παραδέχεται τούτες τις ημέρες, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, «τρώει πολύ ξύλο». Κυρίως από την αντιπολίτευση επειδή είχε χρηματίσει διευθυντής του πρωθυπουργικό γραφείου Τύπου. Και σου λέει (η αντιπολίτευση) ότι ο Πρωθυπουργός θα ελέγχει απόλυτα την ΕΡΤ. Αν και ο κ. Ζούλας παραδέχεται πως το περίμενε ότι «θα έτρωγε πολύ ξύλο» (όχι όμως καλοκαιριάτικα και εν μέσω καύσωνος και πυρκαγιών) αναφέρει ότι ως πρόεδρος δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα. Ολες τις αρμοδιότητες (ακόμη και για τη σύνταξη του προγράμματος) θα έχει ο κ. Γαμπρίτσος, ο νέος CEO της ΕΡΤ. Συνεπώς θα είναι διακοσμητικός ο ρόλος του, τη στιγμή που εγκατέλειψε μια ισχυρή θέση στο Μαξίμου; Κατά τον κ. Ζούλα η αποστολή του στην ΕΡΤ θα είναι να διαφυλάξει την αμεροληψία της δημόσιας τηλεόρασης από τους… δεξιούς.

Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Αυτό που φοβάται περισσότερο στα νέα του καθήκοντα είναι την κριτική που θα δεχθεί από τους γαλάζιους συντρόφους ή «από το βαθύ κόμμα της ΝΔ», όπως μου το είπε ακριβώς. Για να αποκτήσει η ΕΡΤ την αξιοπιστία της θα πρέπει πρωτίστως (λέει) να μην αποκρύβει την κριτική στην κυβέρνηση. Βεβαίως όλα αυτά μάλλον δεν τον αφορούν, αφού δεν θα έχει αρμοδιότητες. Αλλωστε εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τόσο του γενικού διευθυντή όσο και του νέου διευθυντή ειδήσεων. Και κάτι ακόμα…

Οταν ο Γιώργος Ρωμαίος είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της ΕΡΤ (με εκτελεστικές αρμοδιότητες) τον ρώτησε μια νεαρή δημοσιογράφος εάν θα κάνει την ΕΡΤ BBC για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Για να κάνω την ΕΡΤ BBC θα πρέπει πρώτα να κάνω και τους Ελληνες Εγγλέζους». Και η συζήτηση περί ΕΡΤ και BBC έληξε εκεί.

Ο εκατομμυριούχος υπουργός

Στην Κύπρο το όνομα του υπουργού Ενέργειας έχει συνδεθεί πολλές φορές με τις γεωτρήσεις. Γιώργος Λακκοτρύπης ονομάζεται, βλέπετε, και μπορεί να γίνουν και οι απαραίτητοι συνειρμοί. Ο κ. Λακκοτρύπης όμως, από τους πλέον δημοφιλείς υπουργούς στην Κύπρο (και στις ΗΠΑ), τώρα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου αποδείχθηκε πως είναι και… εκατομμυριούχος. Εδωσε, ανάμεσα σε άλλα, και στοιχεία για τις μετοχές που έχει στη… Microsoft. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στη δήλωση του υπουργού, υπάρχουν στην κατοχή του 8.454 μετοχές. Σημειώνει μάλιστα πως από την προηγούμενη δήλωση των στοιχείων του, οι μετοχές αυτές αυξήθηκαν κατά 290. Αξίζει να ειπωθεί πως αυτή τη στιγμή η μετοχή της Microsoft βρίσκεται στα 137 δολάρια. Κάτι που συνεπάγεται πως η συνολική αξία των μετοχών του κ. Λακκοτρύπη ανέρχεται σε 1.158.198 δολάρια. Να σημειώσω δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο Γιώργος Λακκοτρύπης εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft στην Ευρώπη και δεύτερον, τα περισσότερα πόθεν έσχες των υπολοίπων υπουργών εμφανίζουν… φτώχια και μιζέρια. Τουλάχιστον ο κ. Λακκοτρύπης ήταν ειλικρινής.

Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης στο φεστιβάλ Βενετίας

Στο φεστιβάλ Βενετίας, όπως μαθαίνω, θα κάνει πρεμιέρα η πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο (εάν τελικά μείνει αυτός ο τίτλος) «Ενήλικοι στο δωμάτιο». Σας υπενθυμίζω ότι το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και στην ταινία αυτή πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Τσίπρας διά του ηθοποιού Αλέξανδρου Μπουρδούμη. Ο ηθοποιός δήλωσε

συγκλονισμένος, όχι τόσο επειδή υποδύεται τον πρώην Πρωθυπουργό, αλλά επειδή τον επέλεξε ο διάσημος σκηνοθέτης για την ταινία του. Πάντως ο κ. Γαβράς είχε τελευταίως χαρακτηρίσει την ταινία του ως μια μαρτυρία για όσα έζησαν η χώρα και οι Ελληνες στην εποχή των μνημονίων. Δίνει όμως ιδιαίτερη σημασία στην περίφημη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα (αυτή που κράτησε 17 ώρες) και που μας έφερε ένα νέο (σκληρότερο) μνημόνιο. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Αθήνα (έξω από το Χρηματιστήριο γυρίστηκαν πολλές σκηνές) και στο εξωτερικό, κυρίως στο Στρασβούργο. Επίσης πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Τάρλοου, Θέμης Πάνου και Βαλέρια Γκολίνο.

Δεν το βάζει κάτω η κυρία Θάνου

Η Βασιλική Θάνου, όπως φαίνεται, δεν θέλει με τίποτε να αποχωριστεί τη θέση της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (παρά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου για την καρατόμησή της) και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Θεωρεί παράνομη την έκπτωσή της από τη θέση της προέδρου.

Τη Δευτέρα εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις. Ωστόσο με αίτηση ακύρωσης και αναστολής το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να απαντήσει η Βασιλική Θάνου στην απομάκρυνσή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ό,τι κι αν κάνει η κυρία Θάνου, δεν πρόκειται να επανέλθει στη θέση της. Ηδη ετοιμάζεται, μαθαίνω, ο διάδοχός της. Θα είναι καθηγητής, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τσουρέκι του Πολάκη

Την ευγενική διαμαρτυρία του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα μαθαίνω ότι εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή την έκταση που έχει πάρει το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος εντός του Κοινοβουλίου. Και ειδικότερα για την καταπίεση που δέχονται οι καπνίζοντες οι οποίοι, πάντως, έχουν αποδεχθεί το μοιραίο – να καπνίζουν στους υπαίθριους χώρους του καφενείου και του εντευκτηρίου, μεταξύ των οποίων και ο θεριακλής κ. Πολάκης. Ρώτησα τον κ. Τασούλα τι του απάντησε: «Του χάρισα ένα τσουρέκι από τον “Βάρσο”…» μου είπε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς χαμογελώντας.