Η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τα παρθένα δάση της Εύβοιας δεν είναι τ’ποτε άλλο πσρά μια υπενθύμιση του μέλλοντός μας.

Ηλθε κι αυτή να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά, με εκκωφαντικό τρόπο, ότι οι καιροί αλλάζουν δραματικά, ότι το κλίμα θα επιδρά ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, οτι τα καλοκαίρια μας θα είναι πύρινα και οι χειμώνες μας βαρείς και βίαιοι.

Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα βασανιστικό κύκλο καταστροφικών φυσικών φαινομένων, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και επιστημονικές προσεγγίσεις θα βαίνει συνεχώς διευρυνόμενος

Η εξέλιξη δεν είναι ελληνική παρά πλανητική, παγκόσμια, αφορά τους πάντες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Δεν υπάρχει χώρα που να μη βιώνει αντίστοιχα βίαια και καταστροφικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της δεδομένης πια υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Από τη Σιβηρία, την Αλάσκα και τη Γροιλανδία στις παρυφές δηλαδή του Αρκτικού κύκλου, μέχρι τη Μεσσόγειο και τα Κανάρια νησιά οι φωτιές κατακαίουν παρθένα δάση και δοκιμάζουν τις δυνατότητες πυρόσβεσης ακόμη και των πιο οργανωμένων και ανεπτυγμένων χωρών.

Αντιστοίχως το νότιο ημισφαίριο αντιμετωπίζει καταστροφικές βροχοπτώσεις, βιώνει πρωτοφανείς πλημμύρες, κατπολισθίσεις και άλλα σπάνιας έντασης γεγονότα, που φανερώνουν τι θα ακολουθήσει το ερχόμενο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Με άλλα λόγια μια νέα κλιματική πραγματικότητα αναδύεται χρόνο με το χρόνο και τίποτε ακόμη δεν δηλώνει ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί στο ορατό μέλλον.

Πράγμα που σημαίνει ότι επιβάλλεται να προσαρμοσθούμε, να προετοιμαστούμε και να εξοπλιστούμε καταλήλως για την αντιμετώπιση ενός εξελισσόμενου κύκλου φυσικών καταστροφών.

Οσο περισσότερο συνειδητοποιηθεί η είσοδος σε αυτόν το νέο κλιματικό κύκλο, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε ως χώρα και ως κοινωνία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτης της, χρονικά απροσδιόριστης, απειλητικής περιόδου.

Ευθύνη της πολιτείας είναι ακριβώς αυτή. Να συνειδητοποιήσει η ίδια την μεγάλη απειλή, να προετοιμάσει καταλλήλως την κοινωνία και να προετοιμαστεί και η ίδια αποκτώντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για την ευχερέστερη, με το μικρότερο δυνατό κόστος, αντιμετώπισή της.

ΤΟ ΒΗΜΑ