Η Σουηδία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα θύματος των fake news. Και το πιο εντυπωσιακό είναι πόσοι Σουηδοί, ακόμη και προοδευτικοί ή θετικοί προς τους μετανάστες, έχουν γίνει δεκτικοί προς τις απόψεις των εθνικιστών ότι μετανάστευση ίσον εγκληματικότητα, χάος και τέλος του κοινωνικού κράτους και του σουηδικού τρόπου ζωής.

Η Σουηδία έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερους πρόσφυγες κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά αυτό τροφοδότησε μια αντίδραση που εκφράστηκε και μέσω του σχεδόν 18% που έλαβαν οι νεοναζιστές Σουηδοί Δημοκράτες στις περσινές εκλογές.

Αυτό που ξεχωρίζει τους Σουηδούς Δημοκράτες από άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα και κάνει το πέρασμά τους από το περιθώριο στην κεντρική πολιτική ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι οι νεοναζιστικές ρίζες τους.

Η κυριότερη τροφοδότηση των σουηδών ακροδεξιών όμως υπήρξε μια διεθνής εκστρατεία παραπληροφόρησης που υποδαύλισε τα αντιμεταναστευτικά πάθη στη Σουηδία. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, η εκστρατεία αυτή έχει τις ρίζες της στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και στην αμερικανική ακροδεξιά _ πράγμα που, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, αποτελεί εξαιρετική ειρωνεία της εποχής διότι δείχνει την παγκοσμιοποίηση του εθνικισμού.

Οι New York Times εξέτασαν με προσοχή το περιεχόμενο σουηδικών ακροδεξιών ιστοσελίδων και διαπίστωσαν πώς ξένοι κρατικοί και μη παίκτες βοήθησαν στο να διαδοθεί το μήνυμά τους. Για παράδειγμα, τουλάχιστον έξι σουηδικά σάιτ έλαβαν οικονομική υποστήριξη μέσω των διαφημίσεων που τοποθετούσε σε αυτές μια επιχείρηση ανταλλακτικών αυτοκινήτου με έδρα το Βερολίνο αλλά με ρωσική και ουκρανική ιδιοκτησία, η AutodocGmbH.

Η διαστρεβλωμένη εικόνα της Σουηδίας που μετέδιδαν τα σάιτ αυτά αναπαραγόταν με την σειρά της από ακροδεξιά κόμματα στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και αλλού. Σε σημείο που η Σουηδία να βρίσκεται συνεχώς στο στόμα των απανταχού ξενοφοβικών και ρατσιστών, στο ίδιο επίπεδο με τον Τζορτζ Σόρος.

Επί χρόνια, οι Σουηδοί Δημοκράτες προσπαθούσαν να διαδώσουν το μήνυμά τους στο κοινό, όμως πολλά καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης αρνούνταν τις διαφημίσεις τους. Γι’ αυτό το κόμμα έστησε νέες ιστοσελίδες με εντυπωσιακό περιεχόμενο που έφθαναν στο ένα δέκατο όλων των χρηστών του ίντερνετ στη Σουηδία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι New York Times ανέλυσαν τα σουηδικά σάιτ Nyheter Idag, Samhallsnytt, Fria Tider και Nya Tider που έχουν ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντι-ισλαμικό περιεχόμενο και εντόπισαν περισσότερα από 12 εκατ. λινκ προς αυτά. Τα περισσότερα λινκ προέρχονταν από σουηδικούς ιστότοπους αλλά εντυπωσιακό ποσοστό _ το ένα στα πέντε _ προερχόταν από ξένους. Ανάμεσα στους τελευταίους, η ιστοσελίδα του αμερικανικού Gatestone Institute, ενός αντι-ισλαμικού θινκ τανκ του οποίου πρόεδρος ήταν μέχρι πέρσι ο νυν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον.

Άλλοι ιστότοποι που είχαν λινκ προς τα ακροδεξιά σουηδικά σάιτ είναι το Stormfront, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα αμερικανικά σάιτ υπέρ της λευκής υπεροχής, το φιλοκρεμλινικό Voice of Europe και άλλα. Το παγκόσμιο αυτό δίκτυο υποστήριξης βοήθησε στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των τεσσάρων σουηδικών σάιτ.

Παράλληλα, τα ρωσικά RT και Sputnik αλλά και δυτικές πλατφόρμες όπως τα Infowars και Breitbart έπαιρναν αντιμεταναστευτικά fake news για τη Σουηδία από τα τέσσερα σουηδικά σάιτ και τα αναμετέδιδαν παγκοσμίως. Αυτό οι ειδικοί το αποκαλούν «ξέπλυμα ειδήσεων» κατά το ξέπλυμα χρημάτων: μια ανυπόστατη είδηση αποκτά υπόσταση επειδή αναμεταδίδεται παγκοσμίως _ όπως η είδηση ότι μια σουηδική πόλη επέτρεψε στο τοπικό τζαμί να μεταδίδει με μεγάφωνα τις προσευχές του ιμάμη ενώ απαγόρευσε στην εκκλησία να χτυπάει την καμπάνα της, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ.

Στη διάδοση ψευδών ειδήσεων από τη Σουηδία οφείλεται το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2017: «Κοιτάξτε τι συνέβη χθες στη Σουηδία. Στη Σουηδία! Ποιος θα το πίστευε; Δέχτηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Και έχουν προβλήματα που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα είχαν». Τι είχε συμβεί στη Σουηδία την προηγούμενη; Τίποτα απολύτως. Απλώς ο Τραμπ πήρε την πληροφόρησή του από το Fox News, το οποίο με την σειρά του είχε αναμεταδώσει από τα σουηδικά και άλλα σάιτ την ψευδή είδηση για βίαιη επίθεση στο Ρίνκεμπι της Σουηδίας.