Η ανάπαυση του Πρωθυπουργού

Κατέβασαν ρολά και σε κυβέρνηση και σε αντιπολίτευση. Αυτή η δεκαπενταυγουστιάτικη δεκαήμερη ανάπαυλα της Βουλής έδωσε την ευκαιρία στους πολιτικούς να ξεχυθούν στις παραλίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) βρίσκεται οικογενειακώς στα Χανιά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και αυτός οικογενειακώς στη Βαρκελώνη. Τους υπόλοιπους πολιτικούς τους βρίσκει κανείς αυτές τις ημέρες στις πλαζ, σε ξαπλώστρες απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Θεωρούν, οι περισσότεροι, μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι κολυμπούν εφέτος… χωρίς φρουρά και γραμματείς. Ετσι τουλάχιστον λέει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης που κάνει πράξη την εντολή του Πρωθυπουργού «κάντε διακοπές… διακριτικά».

 

***

Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης κάνει διακριτικά τις διακοπές του. Τόσο διακριτικά που ξυπνά σχεδόν χαράματα στα Χανιά, πηγαίνει πολύ πρωί (μαζί με τη Μαρέβα) στο Μαράθι για βουτιές, εν συνεχεία ποδηλατάδα για αρκετή ώρα (έως τα μοναστήρια), φαγητό μαγειρευμένο στο σπίτι του και διάβασμα βιβλίων. Σπανίως βγαίνει σε ταβέρνες. Τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές του όμως τις διέκοψε η φωτιά στην Παιανία. Ζητούσε συνεχώς ενημέρωση και έδινε οδηγίες για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Τον Δεκαπενταύγουστο θα βρίσκεται στην Τήνο και εν συνεχεία θα κάνει τη δεύτερη περιοδεία ως Πρωθυπουργός (μετά την Κάρπαθο) στην Ηπειρο.

***

Το ισπανικό καλοκαίρι του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλους δύο μήνες για να ξεκουραστεί, από την κόπωση των τριών χαμένων εκλογικών αναμετρήσεων. Τόσο πολύ κουρασμένος λέει ότι είναι. Αλλά εάν άκουγε τους συνεργάτες του και έκανε τις εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τότε ίσως να είχε περισσότερες ημέρες ξεκούρασης, αφού η Βουλή θα έκλεινε από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος του μήνα. Βρίσκεται στην Ισπανία, κάνοντας (ανάμεσα στα άλλα) πράξη την επιθυμία των παιδιών του να δουν από κοντά το γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Οταν θα επιστρέψει στην Αθήνα προγραμματίζει ταξίδια στο εξωτερικό ώστε να διατηρήσει, όπως λέει, το διεθνές και ευρωπαϊκό του προφίλ.

***

Οι δημοσιογράφοι του Μαξίμου και ο speechwriter

 

Ο Δημήτρης Τσιόδρας αναλαμβάνει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και εγκαθίσταται κατά πάσα πιθανότητα από την Τρίτη στο γραφείο του στα υπόγεια του Μαξίμου. Μαζί του θα είναι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι. Ο πρώην διευθυντής των «Νέων» Δημήτρης Μητρόπουλος, ο δημοσιογράφος προερχόμενος από την ΕΡΤ Γ. Ευθυμίου και ο Αργύρης Παπαστάθης που θα έχει την ευθύνη των σχέσεων του Πρωθυπουργού με τον διεθνή Τύπο. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης, ο οποίος εκτελεί ήδη χρέη… λογογράφου. Ρώτησα λοιπόν αρμοδίως ποιος είναι ο ρόλος του λογογράφου του Πρωθυπουργού. Μου είπαν ότι ο κ. Βλαστάρης (πρώην διευθυντής της Κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας») δίνει ένα κείμενο λόγου στον Πρωθυπουργό («σκελετό» μου το ονόμασαν) αλλά όλη τη δουλειά την κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Γράφει, σβήνει, προσθέτει, αφαιρεί. Με πληροφόρησαν επίσης ότι μπορεί ο speechwriter να του έδωσε κάποιο κείμενο αλλά μπορεί εν συνεχεία να μείνει… speechless όταν διαπιστώσει ότι το κείμενο που έδωσε δεν είχε καμία σχέση με αυτό που εκφώνησε ο Πρωθυπουργός. Να σημειώσω τέλος ότι στη νέα σύνθεση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού απουσιάζουν οι γυναίκες. Εως τώρα ο κ. Μητσοτάκης πάντοτε είχε γυναικείες παρουσίες στο γραφείο Τύπου είτε του ιδίου είτε της ΝΔ (Μαρία Σπυράκη, Σοφία Ζαχαράκη, Κύρα Κάπη).

***

Ο ομφάλιος λώρος και η ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ οι αλλαγές για την ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνουν προς το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, αφού ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να περάσουν από ακρόαση στη Βουλή. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος, μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών Μέσων, ξαναγυρίζει στην ΕΡΤ μετά από εννέα χρόνια αφού είχε τοποθετηθεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής από τον Παύλο Γερουλάνο, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Ο νέος πρόεδρος, πρώην διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας, πάει στην ΕΡΤ κάπως… παραπονούμενος. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως λέει, γράφτηκε σε αντιπολιτευόμενα έντυπα και sites ότι με την τοποθέτηση ενός στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη ως προέδρου στη δημόσια τηλεόραση ο Πρωθυπουργός θα ελέγχει απόλυτα την ΕΡΤ: «Εάν ήθελε να την ελέγξει, δεν θα επέλεγε εμένα ως πρόεδρο, αλλά θα μπορούσε να την ελέγξει με δικά του πρόσωπα από τα υπόγεια του Μαξίμου» μου είπε, για να συμπληρώσει ότι πάει στην ΕΡΤ με ειδική αποστολή να «κόψει το ομφάλιο λώρο με την κυβέρνηση». Βεβαίως αυτή η φράση «περί ομφάλιου λώρου» ειπώθηκε από όλους όσοι χρημάτισαν πρόεδροι της ΕΡΤ από τη μεταπολίτευση και μετά (και ποτέ δεν έχει κοπεί).

***

Ρώτησα πάντως τον κ. Ζούλα πώς θα κόψει τον ομφάλιο λώρο της δημόσιας τηλεόρασης με την κυβέρνηση και ιδού τι μου απάντησε: «Δεν θα αρχίζουν οι ειδήσεις με τον Πρωθυπουργό ως πρώτη είδηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως δεύτερη είδηση. Εδώ και 4,5 χρόνια πρώτη είδηση στην ΕΡΤ ήταν ο Τσίπρας…». Αυτά μου είπε και σας τα μεταφέρω.

***

Η συμβουλή που έδωσε η Ντόρα στη Δούρου

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται μαζί με τα έξι εγγόνια της στα Χανιά. Προτού όμως φύγει για την εκλογική της περιφέρεια είχε μια τυχαία συνάντηση στο καφενείο της Βουλής με τη Ρένα Δούρου. Η απερχόμενη περιφερειάρχης καθόταν στο καφενείο του Κοινοβουλίου μαζί με τον Παύλο Πολάκη και συνομιλούσαν. Τη βλέπει η Ντόρα και της λέει χαμογελώντας: «Βλέπω ότι κάνεις κακές παρέες, πρόσεχε». Ο κ. Πολάκης διαμαρτυρήθηκε: «Εγώ είμαι η κακή παρέα;» ρώτησε έκπληκτος την Ντόρα. Τώρα δεν ξέρω εάν είχε προγραμματισμένη την απόδρασή του από τα Χανιά με το φουσκωτό ο κ. Πολάκης. Αλλά τώρα που στα Χανιά βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και η Ντόρα, ο αψύς Σφακιανός κανόνισε να απουσιάζει: «Πήρε το φουσκωτό του και έφυγε» μου είπαν. Ισως πάει για ψάρεμα αφού φημίζεται και ως… ψαροντουφεκάς.

***

Και το ΑΣΕΠ το Δεκαπενταύγουστο

Την Τρίτη η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γ. Καραβοκύρη. Θα πείτε τι δουλειά έχει η υφυπουργός Εργασίας να συναντηθεί και μάλιστα παραμονές Δεκαπενταύγουστου με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ; Επειδή η προκάτοχός της άφησε χωρίς συμβάσεις πολλούς εργαζομένους σε ιδρύματα, που εάν λήξουν οι συμβάσεις τους (οι περισσότερες λήγουν στις 15 Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου) τα ιδρύματα αυτά κλείνουν.

***

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης

Σας πληροφορώ με το που θα ανοίξει η Βουλή θα αρχίσει και πάλι ο εντατικός ρυθμός κατάθεσης νομοσχεδίων, αλλά και των ακροάσεων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Την Πέμπτη 22 Αυγούστου θα γίνει η ακρόαση των έξι αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, κατόπιν προεπιλογής τους από το Υπουργικό Συμβούλιο για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Την Παρασκευή (23 Αυγούστου) θα γίνει η ακρόαση έξι αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για την πλήρωση της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης αναμένεται να δρομολογηθούν και οι εξελίξεις που αφορούν τη διερεύνηση υποθέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

***

Ο Θεός αγαπά τον Καποδίστρια;

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ο Γιάννης Σμαραγδής προετοιμάζει την ταινία «Καποδίστριας», που στηρίζεται πάνω στον βίο του σπουδαίου έλληνα πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια που αγαπήθηκε από τον λαό όσο κανένας άλλος και δυστυχώς δολοφονήθηκε από ελληνικά χέρια. Γιατί ιλιγγιώδεις, θα αναρωτηθείτε. Διότι πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να παρουσιάσει τον «Καποδίστρια» έτοιμο για προβολή το 2021,  ώστε «να λειτουργήσει ως ατμομηχανή των επετειακών εκδηλώσεων που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση της Ελλάδος» όπως είπε. Το είχε καταφέρει το 2017 με τον «Καζαντζάκη», η διανομή του οποίου συνέπεσε με την επέτειο των 60  χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Κάτι μας λέει ότι θα τα καταφέρει και πάλι. Πρώτον επειδή ο ίδιος ο Σμαραγδής είναι πεισματάρης άπαξ και αποφασίσει κάτι και δεύτερον επειδή το σενάριο είναι ήδη έτοιμο, γραμμένο από τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα με τη συνεργασία της βραβευμένης αγγλίδας σεναριογράφου Τζάκι Παβλένκο, συνεργάτιδας του σκηνοθέτη τόσο στον «El Greco» όσο και στο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».