Το ενδεχόμενο η πυρκαγιά του Υμηττού να οφείλεται σε σπινθήρες από κολώνες της ΔΕΗ εξετάζουν, τις τελευταίες ώρες οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι αναφορές για μικρές εκρήξεις την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά κι άλλα ευρήματα οδηγούν σε αυτές τις πρώτες πιθανολογήσεις των πυροσβεστών.

Όμως, η σχετική έρευνα συνεχίζεται. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η τρίτη καταστροφική πυρκαγιά εντός Αττικής την τελευταία διετία που οφείλεται στο δίκτυο της ΔΕΗ αφού είχαν προηγηθεί οι πύρινες λαίλαπες στον Κάλαμο και Καπανδρίτι το καλοκαίρι του 2017 κι η περσινή στην Κινέττα (λίγες ώρες πριν την τραγωδία στο Μάτι) που αποτέφρωσαν περισσότερα από 120.000 στρέμματα δάσους και κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο κατέστρεψε 5.690 στρέμματα βλάστησης. Την ίδια ώρα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής και της Πυροσβεστικής αποδίδουν τις ιδιαίτερα γρήγορες αντιδράσεις των κρατικών αρχών στις φετινές πυρκαγιές (σε σχέση με την μοιραία αργοπορία στο Μάτι) κυρίως στο νέο μηχανοκίνητο τμήμα της Πυροσβεστικής με έδρα στην Μαγούλα που αριθμεί 250 άτομα.

Το τμήμα αυτό έχει την δυνατότητα άμεσης επέμβασης με οχήματα μεγάλης χωρητικότητας με νερό για γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η νέα αυτή υπηρεσία της Πυροσβεστικής θα χρησιμοποιεί από την επόμενη χρόνια δύο νέες βάσεις. Ακόμη υπήρξε μαζική εκπαίδευση υπαλλήλων όλων των δήμων της χώρας στις κατασβέσεις πυρκαγιών, προσθήκη 1.800 πυροσβεστών ενώ στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει παρόν μία ομάδα 5-6 ιδικών επιστημόνων που παρακολουθεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς και δίνει εντολές για παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας κλπ.

Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Κυριακής δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κατεχάκη -με τον φόβο να μην επεκταθεί προς την Καισαριανή η φωτιά του Υμηττού- περίπου 17 λεπτά μετα την έναρξη της φωτιάς.

Συμπληρώνεται ότι στην πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στις 23 Ιουλίου (στην επέτειο της καταστροφής στο Μάτι) πυρκαγιά στη περιοχή της Ραφήνας υπήρξε σχεδόν άμεση διακοπή της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό και σε γύρω δρόμους, ύστερα από γρήγορες συνεννοήσεις των επιτελών της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ κι εντολές που δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομίας.