Συνεχίζεις τις προκλητικές δηλώσεις η Τουρκία για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ανοιχτά της Κύπρου, τις οποίες από ότι φαίνεται δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει.

Αυτή τη φορά οι προκλητικές δηλώσεις έρχονται από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, τον Φουάτ Οκτάι.

«Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα», τόνισε σε δηλώσεις του.

«Η Τουρκία θα προωθήσει τα δικαιώματά της με σταθερότητα και χωρίς να δείχνει δισταγμό θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το Anadolu. «Η Τουρκία θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης και την ισότιμη και δίκαιη κατανομή πόρων από τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε.

Ο Οκτάι επανέλαβε επίσης ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης πραγματοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στο πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Μόλις χτες, Σάββατο, εμφανίστηκε με προκλητικό ύφος και τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για τις γεωτρήσεις.

«Όταν μιλάμε εμείς για ειρήνη, κάποιοι το θεωρούν αδυναμία. Όταν χρειαστεί, παίρνουμε το δίκιο μας και δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα» δήλωσε ο Ακάρ. «Για αυτό πρέπει οι γείτονές μας να μαζέψουν τα μυαλά τους και να δουν τα γεγονότα αντικειμενικά» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της καλής γειτονίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» ανέφερε ο Ακάρ, που σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επεσήμανε ότι «η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα υιοθέτησε μια πιο αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα, βλέποντας τα μαθήματα από το παρελθόν».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη νησί. Είναι απαραίτητη η παρουσία τους» συμπλήρωσε.