Με  νέο μπαράζ προκλήσεων υπουργοί καθώς καθώς και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζουν να προκαλούν την Ελλάδα και την Κύπρο σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τελευταία προκλητική δήλωση, έρχεται από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος επισκέφθηκε την φρεγάτα Gemlikη οποία συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz που βρίσκεται ανοιχτά της Καρπασίας.

«Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν θα κάνουν κάτι όταν εκείνοι θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου πετρελαίου. Αυτό είναι αστείο δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Μην δοκιμάσει κανένας τη δύναμη μας», δήλωσε ο Ακάρ προκαλώντας για μία ακόμη φορά τους Κυπριακή Δημοκρατία και αψηφώντας όλες τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Επανέλαβε, πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε τη λήψη αποφάσεων εναντίον των δικαιωμάτων μας».

Φ. Οκτάι: Οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης  Φουάτ Οκτάι είχε προχωρήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, «θα προωθήσει τα δικαιώματά της με σταθερότητα και χωρίς να δείχνει δισταγμό θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Anadolu. «Η Τουρκία θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης και την ισότιμη και δίκαιη κατανομή πόρων από τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε.

Ο Οκτάι επανέλαβε επίσης ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης πραγματοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στο πλαίσιο συμφωνίας με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Τα γεωτρύπανα της Άγκυρας πιέζουν τη Λευκωσία

Οι προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, έρχονται σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, καθώς γίνονται προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έκαναν μία εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση, ενδεχομένως να άνοιξαν διάφορες «χαραμάδες φωτός» στο παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά αυτές ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλείσουν.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου,  η Τουρκία εξακολουθεί να τρυπά στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σε αυτό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Το πρώτο γεωτρύπανο, ο «Πορθητής», παραμένει στη θέση του δυτικά της Πάφου, το δεύτερο, το «Γιαβούζ», εδώ και μέρες, ξεκίνησε γεωτρήσεις.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εξυπηρετούσε και τους δύο για διαφορετικούς λόγους, είναι όμως προφανές πως, πέραν από μια συνολική κουβέντα που έγινε, τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει για τα επόμενα βήματα. Παραμένουν όλα ανοικτά και αβέβαια.

Τι συζήτησαν

Υπό την πίεση που δημιουργεί ο «κλοιός» των τουρκικών γεωτρύπανων, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στην πρόταση για κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο, την οποία απέρριψε εκ νέου ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Βασικό επιχείρημα της κυπριακής πλευράς είναι ότι «ΑΟΖ έχουν μόνο τα κυρίαρχα κράτη και όχι οι επιτροπές».

Ο κύπριος πρόεδρος προχώρησε στην κατάθεση αντιπροτάσεων επί των οποίων ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένει περισσότερες διευκρινίσεις. Ωστόσο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν δίστασε να δηλώσει ότι «όταν η μία πλευρά κάνει έρευνες, η άλλη δεν μπορεί να παρακολουθεί με δεμένα χέρια» και προσθέτοντας ότι «όσο η κατάσταση είναι έτσι, η τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν τις εργασίες τους».