Επιτυχής ήταν η πρώτη δοκιμασία του κρατικού μηχανισμού, σήμερα, Σάββατο, πρώτη ημέρα του τριήμερου συναγερμού που έχει κηρύξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.

Δοκιμασία δύσκολη και απαιτητική δεδομένου ότι μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν 59 δασικές πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων κάποιες ιδιαιτέρως επικίνδυνες.

Με δεδομένο δε ότι οι μνήμες από τη φονική φωτιά στο Μάτι είναι ακόμη πολύ νωπές επιπλέον παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αντιμετωπιστεί είναι και ο πανικός των κατοίκων.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Μαραθώνα σκόρπισε τον τρόμο, παρά την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία όλων των μηχανισμών, που είχαν τεθεί σε επιφυλακή ήδη από το βράδυ της Παρασκευής. Στο άκουσμα δε της πυρκαγιάς στο Ζούμπερι όπου βρίσκονται και παιδικές κατασκηνώσεις πάγωσε το αίμα, και ας κράτησε μόνο για λίγη ώρα, αφού η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική.

«Πανικοβληθήκαμε και τρέχαμε προς τη θάλασσα με τις εικόνες από το Μάτι ασυνείδητα να κυριαρχούν στο μυαλό μας και να προκαλούν τρόμο» δηλώνουν χαρακτηριστικά κάτοικοι στο in.gr, αν και σπεύδουν να προσθέσουν ότι η δράση του κρατικού μηχανισμού ήταν παραδειγματική. Και οι δύο φωτιές, οριοθετήθηκαν και εν συνεχεία τέθηκαν υπό έλεγχο σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε, και αυτό σαφώς είναι ιδιαιτέρως θετικό και ενθαρρυντικό.

Ωστόσο η Κυριακή αναμένεται δυσκολότερη ημέρα, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα.

Το γεγονός αυτό έρχεται δε να προστεθεί στο ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας ήδη σήμερα έδωσαν δύσκολες μάχες σε πολλά πύρινα μέτωπα.

Συνολικά μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, αεροσκάφη: 7 ελικόπτερα και 7 PZL. Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του στρατού καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Επαναλαμβάνει δε τις οδηγίες προς τους πολίτες για το τί πρέπει να αποφεύγουν αλλά και πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Κατάσταση συναγερμού την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Πελοπόννησο

Με την Κυριακή να προβλέπεται χειρότερη ημέρα για την εκδήλωση πυρκαγιάς από την άποψη των καιρικών συνθηκών που θα ισχύουν, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, τίθενται περισσότερες περιοχές σε κατάσταση πολύ υψηλή κινδύνου πυρκαγιάς και συναγερμού.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.