Κουμουτσάκος: Ανησυχεί από την αύξηση μεταναστευτικών ροών στα νησιά του αν. Αιγαίου

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ότι φέτος οι αφίξεις σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω έχουν σημειώσει τουλάχιστον 30% αύξηση. Τις τελευταίες είκοσι ημέρες 2.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Μόρια

Την ανησυχία της κυβέρνησης λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο διάστημα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ζητά λύσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ότι φέτος οι αφίξεις σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω έχουν σημειώσει τουλάχιστον 30% αύξηση. Πρόσθεσε δε ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν φτάσει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας 2.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα για τη Μόρια ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «πάρα πολύ δύσκολη», καθώς εντός και εκτός καταυλισμού διαμένουν πλέον 7.000 αιτούντες άσυλο, ενώ ολόκληρο το νησί φιλοξενεί 10.000 ανθρώπους. «Οι συνθήκες ξεπερνούν τις δυνατότητες», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε ότι ο κύριος λόγος που επισκέφθηκε τη Μόρια, τρεις εβδομάδες μετά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες: H Ελλάδα έχει υπερβεί τα όριά της.

Όπως είπε, «από την Τουρκία περιμένουμε εξάρθρωση των δικτύων διακινητών και καλύτερη επιτήρηση των παραλίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για μηχανισμό κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη ώστε να μην επωμίζονται τόσες ευθύνες οι χώρες υποδοχής».

Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επαναπροωθήσεων σε τρίτες χώρες, ενώ επανέλαβε ότι Ελλάδα αθα προστατεύσει τα σύνορά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία