«Η βάση για λύση παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αρκεί να οδηγεί σε λειτουργικό και βιώσιμο κράτος» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης που είχε με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης . Εξέφρασε παράλληλα, την ικανοποίησή του γιατί η πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση προς τα συνιστώντα κρατίδια, βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

«Μεταξύ των θεμάτων που μας απασχόλησαν ήταν και τα θέματα των υδρογονανθράκων» ανέφερε ο Πρόεδρος, εξηγώντας πως στη συνάντηση ήγειρε θέμα για τις  έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες αμφισβητούνται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα με τις έκνομες ενέργειες και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» διαμήνυσε, τονίζοντας πως αυτό δεν δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Ε/κ.

Σχολιάζοντας την πρόταση Ακιντζί για δημιουργία μιας μικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου -όπως μεταδίδει «ο Φιλελεύθερος της Κύπρου»-  είπε πως επανειλημμένα έχει διαμηνύσει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται για την ΑΟΖ τους.

Εξήγησε όμως, πως προχώρησε σε αντιπροτάσεις που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας, όσον αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως «αυτό που έχουμε καταλήξει σε όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού είναι πως δημιουργούνται οι προοπτικές για συνέχιση συνεργασίας με την κ. Λουτ για τους όρους αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφορών που παραμένουν, προκειμένου να γίνει μία Τριμερής με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Έτσι ώστε να δούμε πως προχωρούμε πάρα πέρα».

Σχετικά με τα ΜΟΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και των τελευταίων προκλήσεων, λέγοντας πως «αν θέλουμε να υπάρξει πραγματικά κλίμα εμπιστοσύνης και θετικό κλίμα και προοπτική, πρέπει τα ΜΟΕ, να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Κυπρίων πολιτών και όχι να είναι συμβολικά».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε στον κ.Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, απαιτείται ο τερματισμός των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας. Έτσι, όπως επεσήμανε, θα βοηθήσει και η Τουρκία να λυθούν προβλήματα που άπτονται δικών της ενεργειών, όπως είναι οι εγγυήσεις και η παραμονή στρατευμάτων.

Συμπερασματικά, δήλωσε ότι υπάρχει θετικό κλίμα, κοινή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ παραμένουν διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων. Υπάρχει, όπως κατέληξε, η συμφωνία για το ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα.

Κατέστησε δε σαφές ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, ώστε να δημιουργηθεί ένα κανονικό κράτος.