Οταν γκουγκλάρεις… Tsipras

 Λες και το πρόβλημα του πολύπαθου ελληνικού λαού είναι εάν οι δύο μονομάχοι της πολιτικής ζωής του τόπου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), είχαν δώσει κάποτε στα νιάτα τους πανελλαδικές εξετάσεις και αν πέρασαν σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Διότι, πώς να το κάνουμε, μεσούντος του καλοκαιριού και με τον μίνι καύσωνα επί θύραις, ο κ. Τσίπρας με το γνωστό λαϊκίστικο ύφος του κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν πέρασε τις πανελλαδικές εξετάσεις και πήγε κατευθείαν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

***

Βεβαίως η πρόκληση ήταν σημαντική για τον Πρωθυπουργό σε μια συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο (και για το… ποιόν της Βασιλικής Θάνου) και θεώρησε ότι δεν έπρεπε να την αφήσει αναπάντητη. Ετσι, έδωσε την πρέπουσα απάντηση, ότι δηλαδή έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στο Πολιτικό της Νομικής. Τότε τον κ. Τσίπρα (αφού για άλλη μια φορά έδωσε λανθασμένη πληροφορία για τον κ. Μητσοτάκη) τον έπιασαν τα παράπονα. Τι είδους;

***

Εθνικό Μετσόβιο… Πανεπιστήμιο

Κάθε φορά, είπε, που γκουγκλάρει κανείς «Tsipras» βγαίνει ότι πήρε μεταγραφή για ελληνικό πανεπιστήμιο από τη Βουλγαρία. Χαρακτήρισε την πληροφορία αυτή που υπάρχει στο Διαδίκτυο fake news. Βεβαίωσε ότι έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και ότι είναι τιμή του, όπως είπε, που πέρασε στο ΕΜΠ. Δεν το είπε έτσι ακριβώς, δηλαδή Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά το είπε Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, ωστόσο παρά τα κάποια χαχανητά που ακούστηκαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, οι εθνοπατέρες στη Βουλή δεν φάνηκαν να ενοχλούνται από κάτι τέτοιες μικρολεπτομέρειες…

***

Οι παραλίες του κ. Τσίπρα

Ετσι, αφού έλυσαν το ποιος έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και ποιος όχι και σε ποια σχολή πέρασε (θέμα που έλυνε σε σημαντικό επίπεδο πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τους Ελληνες), ο κ. Τσίπρας απεφάνθη ότι τα θέματα τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έφερε προς ψήφιση στη Βουλή κατακαλόκαιρο δεν αφορούν τους Ελληνες και ουδείς τα συζητεί αυγουστιάτικα στα καφενεία και στις παραλίες. Κάτι πήγε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη (που καθόταν στα πρώτα έδρανα απέναντι από τον Πρωθυπουργό), αλλά ο κ. Τσίπρας με τη γνωστή ευγένεια που τον διακρίνει τής είπε ότι η κυρία Μπακογιάννη γνωρίζει ακριβώς τι λένε στα καφενεία και στις παραλίες (και γέλασε μόνος του).

***

Ενας κουρασμένος αρχηγός πέφτει σε γκάφες

Είναι κουρασμένος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το δείχνει. Δεν έβλεπε την ώρα να τελειώσει την Πέμπτη το απόγευμα η ψηφοφορία για να πάει διακοπές. Οι τρεις διαδοχικές ήττες τον κούρασαν, σχεδόν δεν έχει πάρει ανάσα ξεκούρασης εφέτος. Μόνον που σε κανέναν δεν αποκαλύπτει πού θα πάει διακοπές. Αλλο και τούτο, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να μην ανακοινώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πού πάει διακοπές. Ούτε όταν ήταν πρωθυπουργός το ανακοίνωνε, ίσως επειδή δεν ήθελε να μαθευτεί ότι κάνει σκαφάτες διακοπές σε σκάφος συνεργάτιδός του. Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Κρήτη (Χανιά) και εν συνεχεία για τη γιορτή της Παναγίας στην Τήνο. Και αμέσως μετά θα βρίσκεται στη Βουλή, δύο νομοσχέδια προωθεί η κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος, αφήστε που έχει να επιλέξει και τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.

***

Πάλι τα ΜΜΕ και πάλι ο Στουρνάρας

Σας είπα, ο κ. Τσίπρας είναι κουρασμένος και πέφτει συνεχώς σε γκάφες. Είναι, βλέπετε, και ο εξαντλητικός κοινοβουλευτικός ρυθμός που επέβαλε ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του. Προφανώς επειδή ήταν κουρασμένος, ζήτησε να διερευνηθούν πλήρως οι υποθέσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis. Μάλλον έχει ξεχάσει, ωστόσο, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκροτηθεί και λειτούργησε επί περίπου δύο χρόνια εξεταστική επιτροπή για «σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας». Στις ομιλίες του δε επιμένει να στοχοποιεί (κάτι που έκανε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια) ΜΜΕ και τον Γιάννη Στουρνάρα. Λέει τα ίδια και τα ίδια για τα ΜΜΕ (που δεν τον στηρίζουν), τόσα που ουδείς πλέον τα λαμβάνει υπόψη. Ακόμη και οι σύντροφοί του στην ΚΟ έπαψαν να τον χειροκροτούν. Αλλά και τον κ. Στουρνάρα έπαψε και αυτόν να τον απασχολεί ο κ. Τσίπρας. Να σκεφτείτε όταν ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο όνομά του θέλοντας να δείξει πόσο ανεξάρτητη είναι η θέση του κεντρικού τραπεζίτη που χρημάτισε υπουργός Οικονομικών, ρώτησα τον κ. Στουρνάρα γιατί ο κ. Τσίπρας επιμένει εναντίον του και ιδού τι μου απάντησε:« Εγώ… παιδί μου, είμαι στη Σύρο και κολυμπάω και διαβάζω».

***

Οταν η Ντόρα συνάντησε τον… Πολάκη

Κι όμως συνέβη, και μάλιστα ενώπιον τρίτων το μεσημέρι της Πέμπτης. Καθώς έμπαινε η Ντόρα Μπακογιάννη στο καφενείο της Βουλής, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για το διυπουργικό νομοσχέδιο, βλέπει τον Παύλο Πολάκη που εκείνη την ώρα συζητούσε με τη Ρένα Δούρου. Τη χαιρέτησαν και εκείνη τους πλησίασε. Μετά τις καθιερωμένες αβρότητες, η Ντόρα ζήτησε από τον γιατρό αντίδοτο για την αντιμετώπιση του πόνου που έχει στη μέση αυτές τις μέρες. Χαμηλόφωνα ο Πολάκης συνέστησε ειδικό έμπλαστρο το οποίο ωστόσο είχε δοκιμάσει νωρίτερα, αλλά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ούτε τις ντουλάπες

Περιχαρής μεν, έκπληκτη δε είναι με την επιστροφή της στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας η Αννα Στρατινάκη. «Πώς τα βρήκατε τώρα που ξαναγυρίσατε;» τη ρώτησαν σε ένα πηγαδάκι στο περιστύλιο της Βουλής. «Ιδια κι απαράλλαχτα, ούτε κάτι ρούχα που είχα ξεχάσει στην ντουλάπα δεν είχαν πειράξει. Δεν μπήκαν καν στον κόπο  τεσσεράμισι χρόνια τώρα να κοιτάξουν τι έχει μέσα αυτή η ντουλάπα» απάντησε δηκτικά.

***

Ο Ζουράρις και η μπατιρημένη κ@@λ@

Πάντως το επίπεδο στη Βουλή έχει πέσει πολύ χαμηλά στις λίγες εβδομάδες που λειτουργεί. Και δεν αναφέρομαι μόνον στον (γραφικό) Κώστα Ζουράρι που είπε από το βήμα της Βουλής ότι «η κυβέρνηση πάσχει από μπατιρημένη κ@@λ@». Αλλά και σε άλλα γεγονότα. Ενας νέος βουλευτής της ΝΔ (του Νοτίου Τομέα της Αττικής) άρχισε την παρθενική του ομιλία στη Βουλή με την ανάγκη κατάργησης του ασύλου. Τον ακούει από κάτω ο κ. Πολάκης και φωνάζει: «Αυτά να μας τα πεις στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης αριθμός τάδε». Τον ακούει ο προεδρεύων και τον ρωτάει: «Τι είναι αυτά που λέτε;». Και ο κ. Πολάκης με ύφος απαντά: «Καφενείο είναι, κύριε Πρόεδρε, που παίζουμε τάβλι». Θέλετε και άλλα παραδείγματα;

***

Και τα τρία μαζί

Ο ιατρός κ. Πολάκης κάνει οτιδήποτε μπορεί για να αποδείξει ότι το κάπνισμα, οι τυρόπιτες και οι φρέντο επιδρούν ευεργετικά στην υγεία. Προσφάτως εθεάθη σε πηγαδάκι με τον σπαρτιάτη συνάδελφό του Σταύρο Αραχωβίτη να ενεργεί ταυτοχρόνως στο φαΐ, στο τσιγάρο, στον καφέ. Κάτι μεταξύ αδηφαγίας και θεώρησης από πλευράς του ότι δεν είναι 60άρης αλλά 20άρης.

Μόνος με τα κριτσίνια του

Μια περίεργη αντίληψη για το φαγητό και τη μοναξιά έχει ο βουλευτής τού Γ. Βαρουφάκη και πρώην ευρωβουλευτής τού Γ. Παπανδρέου, Κρίτων Αρσένης. Επισκέπτεται τακτικώς τη Βουλή, αφού ούτως ή άλλως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος λόγω της μακράς κόμης του, και επιλέγει να κάθεται μόνος του στο Εντευκτήριο μασώντας κριτσίνια, μπισκότα κ.τ.λ. «Τουλάχιστον χαιρετά τους πάντες και είναι ευγενής, σε αντίθεση με τους περισσότερους νέους της αντιπολίτευσης που είναι ακοινώνητοι» παρατηρούσε παλαιός υπηρεσιακός τού Κοινοβουλίου.

***

Οι αγκαλιές του Αδωνη

Αγκαλιά και χαριεντιζόμενοι βγήκαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής οι Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος. Ηταν παλιά στο ίδιο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη και η φιλία τους διαρκεί έως και σήμερα. Δεν ξέρω τι έλεγαν, αλλά συνέβη το εξής παράδοξο. Κάποιος θέλησε να φωτογραφίσει την αγκαλιά τους. Ο Αδωνις δέχθηκε ευχαρίστως, λέγοντας πως δεν έχει πρόβλημα, ενώ ο κ. Βελόπουλος δήλωσε πως δεν έχει πρόβλημα να αγκαλιάζει τον Αδωνη αλλά έχει πρόβλημα να φωτογραφηθεί μαζί του.

Στη Βουλή ήταν η Μαρία Αντώνιου 

Ήταν στην Αθήνα και μάλιστα στο Κοινοβούλιο όλο αυτό διάστημα της συζήτησης στη Βουλή για το επιτελικό κράτος και το άσυλο η νέα διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού  στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Είχε μάλιστα τυχαία συνάντηση με την προκάτοχο της Κατερίνα Νοτοπούλου. Εκείνο που έμαθα ήταν ότι η κυρία Αντωνίου δεν εξελέγη βουλευτής Καστοριάς για λίγες  ψήφους. Έμαθα επίσης ότι σε περίπτωση που εκλέγονταν ήταν πολύ πιθανόν να γινόταν υφυπουργός, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέταζε κάθε περίπτωση γυναίκας στην κυβέρνηση. Η ίδια ωστόσο  όπως με διαβεβαιώνει δεν ζήτησε να γίνει υφυπουργός.

Εκτός ΟΑΣΘ ο Στέλιος Παππάς

Με κοινή απόφαση που υπέγραψαν το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Μεταφορών και Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλής απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο επικεφαλής του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς. Είναι ο δεύτερος επικεφαλής Οργανισμού που απαλλάσσεται των καθηκόντων του μετά τον πρόεδρο της ΔΕΗ.