Δονήθηκε το πανελλήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα από τις δημόσιες καταγγελίες για τις «χρυσές συντάξεις».

Υπουργοί, λαϊκιστές, δημοσιογράφοι και «πανελίστες» δικηγόροι που έχουν διακριθεί για την άγρα πελατείας μέσω των πρωινάδικων της TV κατακεραύνωναν τους πάντες για τους χρυσοκάνθαρους συνταξιούχους που διεκδικούσαν βάσει των πανύψηλων εισφορών τους καλύτερες συντάξεις , όπως αρμόζει στο φιλελεύθερο δόγμα που ορίζει την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Και όποιοι τολμούσαν να διατυπώσουν κάποιες επιφυλάξεις αντιμετωπίζονταν ως άλλοι εχθροί του λαού, οι οποίοι ανερυθρίαστα προκαλούν το κοινό αίσθημα και τους φτωχούς χαμηλοσυνταξιούχους.

Ωστόσο ουδείς εκ των προαγωγών του νέου υπουργού Απασχόλησης μπήκε στον κόπο να δει πόσοι είναι αυτοί οι συνταξιούχοι με σαράντα χρόνια απασχόλησης και αν όντως έχουν καταβάλει εισφορές ικανές να οδηγούν σε καλύτερες και υψηλότερες συντάξεις από τις συνήθεις.

Το υπουργείο ουδέποτε αναφέρθηκε στον αριθμό των όποιων δικαιούχων, ούτε βεβαίως σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι να εξηγήσουν αν ταιριάζει προς τις ιδεολογικοπολιτικές διακηρύξεις τους η αναίρεση κι αυτής ακόμη της κουτσουρεμένης ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Αντιθέτως, συντονίσθηκαν με τις φωνές των λαϊκιστικών που κάθε τόσο αρνούνται.

Ομως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Τα αποκαλυπτήρια του φιλελεύθερου λαϊκισμού που ενδημεί και στο κυβερνών κόμμα έγιναν με πλήρη επισημότητα στη Βουλή.

Η τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο διυπουργικό νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και το πανεπιστημιακό άσυλο, που προέβλεπε την επιβολή πλαφόν 4.608 ευρώ για όλες τις συντάξεις συνοδευόταν από έκθεση αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την οποία το όφελος από την κατεπείγουσα ρύθμιση για το 2019 περιορίζεται σε μόλις 500.000 ευρώ. Για το 2020 προβλέπεται σε 1,3 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξη του μέτρου το όφελος δεν ξεπερνά το 1,7 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια άνθρακες ο θησαυρός. Μας έμεινε ωστόσο ένα ισχυρό δείγμα φιλελεύθερου λαϊκισμού που διαπερνά και αυτή την κυβέρνηση.

Αν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιθυμούσε για λόγους πολιτικού συμβολισμού να επιβάλει πλαφόν στις συντάξεις θα μπορούσε να το κάνει και κανείς δεν θα το αρνιόταν.

Η προηγηθείσα λαϊκιστική εκστρατεία αντιθέτως αφήνει, αν μη τι άλλο, πικρή γεύση…

ΤΟ ΒΗΜΑ