Στη σημερινή ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου με σημείο αιχμής, ανάμεσα στα άλλα, και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναφέρεται ρεπορτάζ από την Αθήνα, στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Όπως αναφέρει η DW, η αρθρογράφος υπενθυμίζει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες θεσπίστηκε το 1982 η διάταξη ως απόρροια της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

«Αυτές τις ημέρες η μνήμη επιστρέφει στην προστασία του λόγου που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανίδα δημοσιογράφος. «Όπως και τα ακαδημαϊκά προνόμια που παραχώρησε ο αυτοκράτωρ Μπαρμπαρόσα το 1158 στο πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, κάτι σαν ένα ιδιότυπο ακαδημαϊκό καθεστώς, που έχει καταργηθεί εδώ και καιρό. Τώρα και το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα καταργείται, μια μοναδική στον κόσμο ρύθμιση».

Στο άρθρο αναφέρονται περιπτώσεις ανομίας στα ΑΕΙ, όπως ένας καθηγητής που απειλήθηκε από φοιτητές ότι θα τον πετούσαν από τον 7ο όροφο ή μια καθηγήτρια που κατά τη διάρκεια του μαθήματος έφαγε στο κεφάλι κόκκινη μπογιά.

«Άδεια εισόδου της αστυνομίας δεν δόθηκε σχεδόν ποτέ», σημειώνεται στο άρθρο. «Μια χαρακτηριστική περίπτωση από το 2002 όμως έγινε γνωστή. Η αστυνομία πήρε άδεια να μπει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για να καταστρέψει 600 φυτείες μαριχουάνας. Έμποροι ναρκωτικών, χρήστες και μικροεγκληματίες βρίσκουν κι αυτοί προστασία σε έναν χώρο ανομίας στα δημόσια πανεπιστήμια».

Και το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Η κατάργηση του ασύλου ανήκει στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης. Για την κυβέρνηση του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν ιερό. Τώρα αναμένονται διαδηλώσεις στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι αν θα γίνουν αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου ή όταν περάσει το καυτό καλοκαίρι και επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους».