Εντονη αντίδραση Συρίας για το «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» ΗΠΑ – Τουρκίας

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων που θα διαχειρίζεται μια λωρίδα εδάφους στην τουρκική μεθόριο με τη Συρία δείχνει μια «αμερικανο-τουρκική συνεργασία στην επίθεση κατά της Συρίας» μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων για το βόρειο τμήμα της Συρίας και στοχεύει στη σύσταση «ζώνης ασφαλείας» στην περιοχή αυτή, συνιστά «κατάφωρη επίθεση» στην εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ενότητα της χώρας και μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων που θα διαχειρίζεται μια λωρίδα εδάφους στην τουρκική μεθόριο με τη Συρία δείχνει μια «αμερικανο-τουρκική συνεργασία στην επίθεση κατά της Συρίας» μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμερικανοτουρκική «επίθεση συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση και μια απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» προσέθεσε.

Χθες Τετάρτη, η Τουρκία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη δημιουργία ενός «κέντρου κοινών επιχειρήσεων» για να συντονίσουν τη σύσταση «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σε ένα μέτρο που αποσκοπεί στην αποτροπή μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις τουρκικές και τις κουρδικές δυνάμεις.

«Η συμφωνία αυτή συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ενότητας της Συρίας όπως και παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου» κατήγγειλε η Δαμασκός.

«Η Συρία καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν αυτήν την αμερικανο-τουρκική επίθεση που συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση (…) και υπονομεύει όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για τον τερματισμό της κρίσης» στη Συρία, πρόσθεσε η διπλωματική πηγή που επικαλέστηκε το SANA.

Η ανακοίνωση της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας έγινε έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να αποφευχθεί μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία ελέγχει ζώνες στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σήμερα η Δαμασκός κατηγόρησε τους Κούρδους της Συρίας ότι αποτελούν «εργαλείο» σε αυτό το «εχθρικό σχέδιο» των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι Κούρδοι θα πρέπει «να αναλάβουν μια ιστορική ευθύνη όσον αφορά το ζήτημα αυτό».

Οι συριακές αρχές κάλεσαν εξάλλου τους Κούρδους «να αναθεωρήσουν και να επιστρέψουν στην αγκαλιά της εθνικής κυβέρνησης» κατέληξε το SANA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk