Καμία αλλαγή δεν προτίθεται να κάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο θέμα του ασύλου, όπως κατέστησε σαφές στην Βουλή, απορρίπτοντας τις σχετικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ.

Όπως δήλωσε σχετικά, «θέλουμε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους και αναστολές», ενώ τόνισε ότι με την εν λόγω ρύθμιση «βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο». Σχετικά δε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι αυτή δημιουργεί ένα νέο ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια που τελικά δεν θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου για την ουσιαστική θωράκιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Όπως αναμενόταν, η υπουργός Παιδείας εμμένοντας στην ορθότητα της κυβερνητικής ρύθμισης, σημείωσε ότι χρειάζονται καθαρές λύσεις ώστε η έννομη προστασία να παρέχεται από την πολιτεία και στα πανεπιστήμια με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σε όλους τους δημόσιους χώρους για να αποτραπεί οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια επιχειρεί να καταλύσει την ελευθερία στην διακίνηση των ιδεών.

Όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση στοχεύει στην επαναφορά της πραγματικής έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου σε δύο μέτωπα: το ένα αφορά το εσωτερικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπου θα αντιμετωπίζονται οι έκνομες ενέργειες, όπως προπηλακισμοί, διακίνηση ναρκωτικών, βία και κατασκευή εκρηκτικών υλών και το δεύτερο αφορά τις αξιόποινες πράξεις εκτός πανεπιστημίων, ώστε οι δράστες να μην μπορούν να καταφεύγουν στους πανεπιστημιακούς χώρους προς αποφυγή της σύλληψης μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε ορμητήριά τους απροσπέλαστα από τις αρχές.

Άσκησε δε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η υφιστάμενη ρύθμιση για το άσυλο μέσω της υποχρεωτικής απόφασης των πρυτανικών αρχών, έστελνε μήνυμα ανοχής στη βία και την ανομία.