Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της στο ζήτημα του ασύλου, έστειλε από την Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως δείχνοντας πως επιθυμεί την συναίνεση με το ΚΙΝΑΛ, αλλά χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα αρχών.

Η «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης είναι πως ο χώρος των ΑΕΙ πρέπει να εξομοιωθεί με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νίκη Κεραμέως είχε χθες συνάντηση στη Βουλή με τη Φώφη Γεννηματά στην οποία παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα και τους λόγους που η διάταξη για το άσυλο πρέπει να διατηρήσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Αν και παραμένει άγνωστο το τί τελικά θα πράξει το ΚΙΝΑΛ η ίδια η κ. Κεραμέως από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής προσδιόρισε τις διαφορές κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα , είπε τα εξής:

«Έρχομαι τώρα στο ΚΙΝΑΛ και στην πρότασή του. Καθόλα σεβαστή. Δεν συμφωνούμε όμως με την πρόταση αυτή. Γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, μία πιο περιορισμένη προστασία σε σχέση με τους κοινούς δημόσιους χώρους. Γιατί δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με τον κοινό δημόσιο χώρο. Γιατί όσο ανοίγουμε παραθυράκια στη διάταξη, ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος αυτή να μείνει ανεφάρμοστη».

Δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα η κ. Κεραμέως πρόσθεσε τα εξής: «Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τομές, αν θέλουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, χρειαζόμαστε λύσεις και γραμμές. Χωρίς αστερίσκους, παραθυράκια και αναστολές. Θα ισχύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας. Για να υπάρχει πραγματική και απεριόριστη ελευθερία στη διακίνηση ιδεών».