Στην κορυφή της λίστας των χωρών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση βρίσκεται το Μπουρούντι της Αφρικής, ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.

Όπως επισημαίνει η Christian Aid, το Μπορούντι και οι άλλοι φτωχοί του πλανήτη αισθάνονται περισσότερο από κάθε άλλον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που φέρουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτήν.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ρεπορτάζ του BBC, οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα ενός Βρετανού είναι ίσες με τον άνθρακα που παράγεται από 200 πολίτες του Μπουρούντι.

Ερευνητές της Christian Aid στην δική τους μελέτη επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει πια δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στην επάρκεια τροφίμων των χωρών εκείνων, που ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές ρύπων και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οι πεινασμένοι του πλανήτη υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να την προκαλούν» σχολιάζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανεπάρκειας παράγουν όλα λιγότερο από μισό τόνο CO2 ανά άτομο και ευθύνονται αθροιστικά για μόλις το 0,08% των παγκόσμιων ρύπων.

Η δεκάδα πέρα από το Μπουρούντι περιλαμβάνει τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη, την Υεμένη, τη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, το Μαλάουι, την Αϊτή, τον Νίγηρα και τη Ζάμπια.