Τις εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου σχολίασε στην εκπομπή One Direct o διεθνολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. O κ. Φίλης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Τουρκίας στη Συρία και στο ρόλο των ΗΠΑ.

«Προς στιγμήν, φαίνεται ότι υπάρχει μία σύγκλιση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη Συρία. Η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη συριακή επικράτεια, προκειμένου να απομακρύνει τους Κούρδους από την τουρκοσυριακή μεθόριο. Να εγκαθιδρύσει Σύρους πρόσφυγες από την επικράτειά της, προκειμένου να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής» σημείωσε και εξήγησε πως «οι Κούρδοι της Συρίας συνδέονται οργανικά με τους Κούρδους της Τουρκίας. Θα είναι πρόβλημα για την Τουρκία εάν οι Κούρδοι της Συρίας αναπτύξουν μια μορφή κρατικής οντότητας».

«Οι Κούρδοι πολέμησαν τους τζιχαντιστές και είναι οι μόνοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή» τόνισε και συμπλήρωσε πως «θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση εάν οι ΗΠΑ έκαναν το χατίρι της Τουρκίας και άφηναν ξεκρέμαστους τους Κούρδους». Ακόμα, μίλησε και για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία έχει επενδύσει πάνω από 1 δις για να αγοράσει δύο πλωτά γεωτρύπανα. Εννοεί πολλά από όσα λέει. Βέβαια, για να σκάψεις σε βάθος 2-3 χιλιάδες μέτρων χρειάζεται να είναι σταθερό το πλοίο και να έχει υποστήριξη γύρω του» υποστήριξε, λέγοντας πως η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει «μια αίσθηση ασφυξίας στην Κύπρο από βορρά και νότο». Πάντως ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι διαφορετικές περιπτώσεις.

«Άλλο να κάνει όσα κάνει στην Κύπρο και άλλο στην Ελλάδα που έχει αποτρεπτική ισχύ και ένοπλες δυνάμεις. Η Τουρκία δεν επιθυμεί πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ούτε σεισμική έρευνα δεν θα επιχειρήσει. Η οποία σεισμική έρευνα εμποδίζεται και με άλλους τρόπους. Δεν χρειάζεται να βυθίσεις το πλοίο. Μπορείς να το παρενοχλήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

«Όταν έχεις γεωτρύπανα πάνω-κάτω, πώς να ξανά αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις;» διερωτήθηκε. «Πάντως, μετά το Κραν Μοντανά υπήρξε μια αδράνεια από πλευράς Λευκωσίας. Την αδράνεια αυτή την πληρώνουμε σήμερα. Υπήρξαν διάφορες κινήσεις που προκάλεσαν προβληματισμό» λέει.

«Όταν έχεις μια χώρα απέναντί σου όπως η Τουρκία, η οποία μιλάει τη γλώσσα της ισχύος, και όταν εσύ είσαι αυτός που υπερασπίζεται το status quo, ενώ ο άλλος θέλει να το αλλάξει, πρέπει να κινείσαι κι εσύ προωθημένα, να παίρνεις πρωτοβουλίες και να μην είσαι φοβικός. Στο τέλος της ημέρας, ενώ η Τουρκία εκκινεί από αρνητική αφετηρία προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες γύρω από την διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να έρθουν οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, και να πουν βρείτε τα. Και ουσιαστικά να εξισώσουν το θύτη με το θύμα» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr