Να ολοκληρώσει τη θητεία της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε η Βασιλική Θάνου

Την απόσυρση της διάταξης που επιβάλλει το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της επιτροπής Ανταγωνισμού με θέσεις και αξιώματα του κυβερνητικού επιτελείου ζήτησε η κυρία Βασιλική Θάνου, κατά την ακρόαση των φορέων του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.

Την απόσυρση της διάταξης που επιβάλλει το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού με θέσεις και αξιώματα του κυβερνητικού επιτελείου ζήτησε η Βασιλική Θάνου, κατά την ακρόαση των φορέων του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή. Η Βασιλική Θάνου ζήτησε να ολοκληρώσει τη θητεία της.

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την ακρόαση των φορέων του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.

Η Β. Θάνου χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση ως «αντισυνταγματική» ενώ υποστήριξε πως πιθανή απομάκρυνσή της από την επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή κρίσιμες υποθέσεις που ερευνά. «Πάσχει η διάταξη ως προς την αναδρομικότητα και ως προς τον ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα».

«Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται από την ευρωπαϊκό σύνταγμα και από το Σύνταγμα για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κηρύσσει έκπτωτα πρόσωπα δεν της είναι αρεστά. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την διάταξη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). Υπάρχει και νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι τέτοια διάταξη αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές, προσβάλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την συνέχεια της ανεξάρτητης αρχής» είπε και υποστήριξε ότι η «η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή των μελών της επιτροπής έχει μεγάλη επίπτωση στην διαδικασία έρευνας υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη».

Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη. Να τεθεί στην ΚΕΝΕ ή να προστεθεί μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι να νυν υπηρετούντα μέλη παραμένουν μέχρι την λήξη της θητείας τους», είπε η κυρία Θάνου.

Το ζήτημα της διάταξης έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για αποκομματικοποίηση του κράτους, υποστηρίζοντας ότι η κυρία Θάνου έχει ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk