Νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίζει ανώτατο όριο στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για τον προσδιορισμό του πλαφόν στις συντάξεις, καθώς μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια θα πρέπει να προσδιοριστεί το νέο ανώτατο ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Ήδη η αρμόδια επιτροπή, τη οποία συνέστησε το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διαφορετικά σενάρια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σύνδεση του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις με τον κατώτατο μισθό.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό άγαμου μισθωτού.

Με τον καθορισμό νέου κατώτατου μισθού, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου του 2019, αυτό το πλαφόν αναπροσαρμόστηκε  από 5.860,80 σε 6.5000 ευρώ, εφόσον ο νέος κατώτατος μισθός ορίστηκε στα 650 ευρώ μικτά.

Αυτό το στοιχείο της αύξησης του κατώτατου μισθού και της σύνδεσής του με τον υπολογισμό των ασφαλιστέων αποδοχών, αποτελεί βασικό δεδομένο για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγιστεί η νέα πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το ανώτατο όριο των συντάξεων θα οριστεί στα 4.500 ευρώ.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως και πριν από το κλείσιμο της Βουλής την Παρασκευή για την εορτή του Δεκαενταύγουστου.

«Μπλόκο» Μηταράκη και σε «χρυσά» εφάπαξ

Μερίδα επαγγελματιών πήρε μεγαλύτερα εφάπαξ από αυτά που δικαιούνταν κι αυτό θα διορθωθεί άμεσα τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, με το Νόμο Κατρούγκαλου, καθορίστηκε ένας ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ, τόσο των μισθωτών όσο και των επαγγελματιών.

Την ίδια στιγμή όμως με μια εγκύκλιο καθορίστηκε μια διαφορετική φόρμουλα για τον υπολογισμό των εφάπαξ των μηχανικών του ταμείου Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών, με συνέπεια αυτοί οι επαγγελματίες να πάρουν αρκετά μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση.

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η εγκύκλιος ήταν φωτογραφική, δόθηκε εντολή για την ακύρωση της και θα γίνει ο επανυπολογισμός των εφάπαξ αυτών προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.