Η ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περαιτέρω περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία έχει ως εξής:

Το δικαίωμα στην απεργία που περιορίζεται περαιτέρω τόσο με τη χρήση του απαράδεκτου συνδικαλιστικού  νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την εξαγγελία της κυβέρνησης ΝΔ περί ηλεκτρονικών ψηφοφοριών των εργαζομένων τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος προς την Επιτροπή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο εφαρμόζει τον απαράδεκτο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και εξαγγέλλει νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με ηλεκτρονικά μητρώα – φακέλωμα, εργαζομένων, μελών συνδικάτων, συνδικαλιστών και με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη διενέργεια απεργιών με σκοπό το χτύπημα των συλλογικών ζωντανών διαδικασιών των συνδικάτων και τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Το δικαίωμα στην απεργία και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο σε μια σειρά από κράτη-μέλη, όπως Ιταλία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία κλπ. υλοποιώντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ. Επιδίωξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι να εφαρμόζεται ανεμπόδιστα η αντεργατική πολιτική τους, με «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, για να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα και η μέγιστη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ επικαλέστηκε την αυστηρότερη νομοθεσία για την κήρυξη απεργίας σε άλλα κράτη – μέλη προκειμένου να υιοθετηθούν αντίστοιχες αντεργατικές παρεμβάσεις και στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι ότι και οι πρόσφατες δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία εκτυπώσεων συσκευασιών «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» που πέτυχαν την ανάκληση απόλυσης συνδικαλιστή συναδέλφου τους κρίθηκαν στο σύνολό τους παράνομες και καταχρηστικές από τα αστικά δικαστήρια. Παράνομες κρίθηκαν κι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση ΣΙΔΕΝΟΡ της οποίας οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– στις  σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ;

– στην ενορχηστρωμένη υπονόμευση κι αμφισβήτηση του  απεργιακού δικαιώματος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ;