«Το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας είναι να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρώπινη οικονομία τα επόμενα 20-25 χρόνια και να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων, δηλαδή πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιγνίτη, άνθρακα» τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, o Υπεύθυνος για Θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Green Peace, προέκρινε τον παραπάνω τρόπο ως τον ιδανικό για να αντιστραφεί η Κλιματική Αλλαγή.

«Απ’ όταν η ανθρωπότητα ξεκίνησε να καίει ορυκτά καύσιμα, δηλαδή από την Βιομηχανική Επανάσταση, εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δημιουργείται στρώμα με διοξείδιο του άνθρακα και ζεσταίνεται ο πλανήτης» εξήγησε και συμπλήρωσε πως «θερμότητα ισούται με ενέργεια. Και η ενέργεια εκδηλώνεται με ακραία φαινόμενα. Διαφορετικά, ζεσταίνει το κλίμα και οδηγεί σε περιόδους με μεγαλύτερους καύσωνες». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής.

«Τα τελευταία 20-30 χρόνια, αλλάζει με γρήγορους και ανησυχητικούς ρυθμούς το κλίμα του πλανήτη. Δεν πρέπει η αύξηση του πλανήτη να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό» συμπλήρωσε. Αναφορικά με την κλιματική πολιτική της Ελλάδας, είπε πως «οι άξονές της είναι ίδιοι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης».

«Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη κλιματική και ενεργειακή πολιτική που να συνάδει με τις εξελίξεις» σημείωσε. «Μιλάμε και με τη νέα κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα θα τα ακούσει. Αν όχι, θα αντιδράσουμε». Ακόμα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λιώσιμο των πάγων που θα συνεπάγεται την αύξηση της στάθμης του νερού, αλλά και στη σημασία ελαχιστοποίησης ή για την ακρίβεια, «της μη χρήσης πλαστικών».

Πηγή: onetv.gr