Ποιος είδε τον Κώστα Τασούλα και δεν τον φοβήθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη φωτογραφία με τον Παύλου Πολάκη και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καπνίζουν προκλητικά στο καφενείο της Βουλής.

Μάλιστα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, επικεφαλής της επιτροπής που όρισε ο Βασίλης Κικίλιας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος επέκρινε τη στάση των βουλευτών που κάπνιζαν και ζήτησε να υπάρξουν μέτρα εναντίον τους.

Έτσι λοιπόν, ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα τηρήσει ούτε τον χρόνο προσαρμογής μέχρι τις 20 Αυγούστου, που αρχικά είχε αποφασίσει, και έδωσε εντολή από σήμερα να σταματήσει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους της Βουλής, στο καφενείο αλλά και στους διαδρόμους.

Τασούλας: Μέχρι και ανάκληση της άδειας του καφενείου της Βουλής

Σήμερα το πρωί ο κ. Τασούλας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως κανένας παραβάτης, είτε βουλευτής, είτε υπάλληλος, είτε όποιος άλλος βρίσκεται εντός Κοινοβουλίου δεν θα μείνει ατιμώρητος.

Ως πρώτη κίνηση ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του καφενείου της Βουλής για δύο παλαιότερες εγκυκλίους πρώην Γενικών Γραμματέων της Βουλής- το 2011 και φέτος επί ΣΥΡΙΖΑ- για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής τακτικής στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος θεωρείται συνυπεύθυνος για τους παραβάτες και τιμωρείται με πρόστιμο από 500 ευρώ, μέχρι και σε ανάκληση της άδειάς του εάν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.

Οι κυρώσεις για όσους καπνίζουν στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε τα τασάκια στο μικρό προαύλιο του καφενείου της Βουλής να βιδωθούν, ώστε να είναι σταθερά και να μην είναι δυνατή η μετακίνησή τους στο εσωτερικό.

Μάλιστα ο κ. Τασούλας είναι αποφασισμένος να αλλάξει και τον Κανονισμό της Βουλής και να προβλέπονται πλέον κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, αντίστοιχες με την ποινή παρακράτησης μισθού για όσους απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις.

Αυστηρές συστάσεις απευθύνθηκαν και προς όλους όσοι βρίσκονται καθημερινά στη Βουλή, πλην των βουλευτών, όπως είναι οι υπάλληλοι της Βουλής, οι συνεργάτες βουλευτών και οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να συμμορφωθούν με την απαγόρευση καπνίσματος στα γραφεία και όλους τους κλειστούς χώρους του Κοινοβουλίου.

Άλλωστε τις τελευταίες μέρες- και μετά την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ισχύσει πρώτα από τη Βουλή ο αντικαπνιστικός νόμος- δεν έλειψαν περιπτώσεις που αρκετοί, επιδεικτικά και σαν πράξη «αντίστασης, κάπνιζαν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστική η παρακάτω, πρόσφατη, φωτογραφία, με τασάκι και αποτσίγαρα σε διάδρομο της Βουλής.